Go to main navigation
Dan Smith.jpg

Fredsinstitutet Sipris direktör, Dan Smith, tror att covid-19 kan orsaka stor förödelse i konfliktdrabbade områden. 

Nyhet

”Att anklaga WHO är inget som hjälper oss framåt”

Den årliga konferensen Stockholm Forum för Fred och Utveckling hålls i år digitalt. Bland annat diskuteras hur världens konflikter påverkas av coronapandemin. OmVärlden har pratat med Dan Smith, direktör på fredsinstitutet Sipri.

Några dagar har gått av konferensen Stockholm Forum för Fred och Utveckling när OmVärlden ringer upp direktören Dan Smith på Sipri, Stockholm International Peace Research Institue. På grund av covid-19 är det första gången konferensen arrangeras helt digitalt. Fler än 2 000 deltagare har registrerat sig till konferensen som pågår fram till den 22 maj.

– De första dagarna har gått bra. Det är inte enkelt att förflytta konferensen online, men vi lär oss hela tiden. Jag tycker att alla inblandeade verkligen har ansträngt sig för att allt ska fungera. Vi har haft flera bra diskussioner och den statistik vi kunnat se hittills visar att de varit välbesökta av publiken online. 

Konferensen livesänds genom organisationen Sipris Youtube-kanal och kan ses av alla som har tillgång till internetuppkoppling och till Youtube. Enligt Dan Smith har det öppnat upp för ett större deltagande, vilket han ser som en av de stora fördelarna med att digitalisera konferensen.

– Först och främst har vi fått ett mycket mer mångfaldigt deltagande det här året i jämförelse med förra året. Det har skett eftersom människor inte behöver resa för att delta i konferensen. Det ger inte ett stort koldioxidavtryck och innebär heller inte stora kostnader. Så länge du har en okej internetanslutning, vilket så klart inte är en självklarhet i vissa delar av världen, kan du delta. Det tycker jag är en stor fördel.

Det finns såklart även nackdelar med att i år inte kunna arrangera ett fysiskt event. 

– Man förlorar möjligheten att få till spontanmöten till exempel. Eller att påbörja något som du från början inte planerat. Men fördelarna överväger nog ändå och i framtiden funderar vi på att göra en kombination av ett fysiskt och digitalt event.

Vad har varit särskilt bra?

– En sak som vi märkt är hur engagerade alla varit i konferensen. Alla panellister vi har tillfrågat har sagt ja, utan undantag. Självklart är det för att det är ett fantastiskt event och verkligen behövs, men också för att det är så mycket mer bekvämt och enkelt i år. Du behöver inte sätta av flera dagar för att resa.

Konferensen sträcker sig totalt över två veckor och består av öppna föreläsningar och panelsamtal, interaktiva rundsbordsamtal och slutna möten. Bland de medverkande finns FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, generalsekreteraren för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) Thomas Greminger, Sudans utrikesminister Asma Abdala, Kenyas utrikesminister Raychelle Omamo och fredsbyggaren Ilwad Elman, från Elman Peace Centre i Somalia. Dessutom medverkar chefer och experter från flera ledande internationella tankesmedjor om fred och säkerhet.

Ett självklart ämne i år har varit coronapandemins betydelse för fredsbyggande. 

Hur tror du att pandemin kommer att påverka konflikterna runt om i världen?

 – På flera olika plan. Pandemin har varit en tung börda att bära i de rika länderna. Det är ännu tyngre i fattigare länder och det kommer bli ännu mer tungt för de krigsdrabbade länderna. Om viruset får fäste i länder som Afghanistan, Syrien, Jemen och Somalia… då är jag verkligen rädd för vad som kommer att hända. Det här är platser där det har varit så mycket förödelse att såväl infrastruktur som sjuksystemen är svaga, samtidigt som folket är splittrat. Det kan vara förödande.

Samtidigt är det viktigt att inte glömma våldet som sker i hemmet, menar Dan Smith.

– När fler tvingas stanna hemma i karantän riskerar det mänskliga våldet i hemmet att öka. Det får vi inte glömma.

Dessutom påverkar viruset de internationella relationerna och samarbetet mellan världens ledare. 

– Viruset har tydliggjort hur oerhört viktigt det är med internationellt samarbete. Att kasta anklagelser mot Kina hjälper uppenbarligen inte det internationella samarbetet, men det gör heller inte Kinas avsaknad av transparens och den undermåliga information som kommer från Kina.

Stor kritik har även riktats mot Världshälsoorganisationen WHO, bland annat av den amerikanska presidenten Donald Trump.

– Att anklaga WHO är inget som hjälper oss framåt. Att slänga igen dörrar på människor och anklaga hela nationer för att ha orsakat probelmet är inte heller hjälpsamt. På ett sätt är vi idag på den värsta platsen för att försöka motverka en pandemi.

Vad kan världens ledare göra för att förhindra de negativa effekterna av pandemin?

– USA:s nationella säkerhetsråd kan sätta sig ner tillsammans och stödja behovet av vapenvila. Globalt. De kan be att alla medlemsstater respekterar eldupphör och de kan sluta argumentera kring huruvida det krävs en referens till WHO i resolutionen. Sedan kan de vända sig till WHO och berätta vad de tycker har gjorts bra, och vad som gjors mindre bra, och därefter ge förslag på lösningar inklusive extra resurser där det behövs. Det kan de göra istället för att argumentera kring huruvida WHO har varit för svaga mot Kina. De måste böja arbeta.

Är det ens möjligt att ha fredssamtal under rådande omständigheter?

– Det är svårare, eftersom det finns reserestriktioner för många människor. Men det är inte omöjligt. Det är aldrig omöjligt. Det beror bara på viljan. Det kan vara svårare, särskilt när det kommer till storskaliga fredsamtal, men det går, säger Dan Smith. 

Susanna Sköld