Go to main navigation
Sviatlana Tsikhanouskaya, oppositionspolitiker i Belarus, i mitten.

En av mottagarna av årets Sacharovpris, den belarusiska oppositionspolitikern Svjatlana Tsikhanouskaya, talar utanför Europaparlamentet i Bryssel den 21 september i år.

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nyhet

Belarus demokratiska opposition får Europaparlamentets Sacharovpris

Årets mottagare av Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet tilldelas i år Samordningsrådet för den demokratiska oppositionen i Belarus. "De behöver all hjälp de kan få", säger Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

I en resolution antagen i september fördömde Europaparlamentet de belarusiska myndigheterna för att sitt våldsamma förtryck mot de fredliga protesterna mot regimen. Parlamentsledamöterna konstaterade att de val som genomfördes i Belarus den 9 augusti bröt mot all internationella standard för allmänna val. 

Europaparlamentet erkänner inte länger Aleksandr Lukashenko som president i Belarus. Ställningstagandet stärktes ytterligare den 22 oktober, då parlamentet gav sitt Sacharovpris för tankefrihet till det samordningsråd som skapades efter valet för att samla den demokratiska oppostitionen mot regimen. 

Samordningsrådet leds av oppositionspolitikerna och aktivisterna Svjatlana TsikhanouskayaMaria Kalesnikava och Veranika Tsapkala. De har alla tvingats i landsflykt, liksom mottagaren av Nobels litteraturpris, Svetlana Alexievich, som också är en del av rådet. 

– Jag tycker att Sviatlana Tsikhanouskaya verkligen är en hjälte. Hon och oppositionen går som hand i handske för priset. De driver en maratonkamp mot valfusket och Europas sista diktator, med enda målsättning att göra landet till en demokrati. Denna rörelse är kärnan av tanken bakom Sacharovpriset, skriver Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani i ett uttalande.

Hon beskriver Aleksandr Lukashenko som en diktator som torterar, fängslar och landsförvissar sitt eget folk. 

– Han måste avsättas. Det finns inget annat alternativ. Belarus opposition behöver all hjälp de kan få i detta. 

Läs också: Förbundssekreterare i ABF fängslad i Belarus

Även Socialdemokraternas Europaparlamentariker Evin Incir välkomnar priset till oppostionen i Belarus. 

– Det gläder mig mycket att det är just den demokratiska oppositionen i Belarus, med de tre modiga kvinnliga ledarna Svjatlana Tsikhanouskaya, Maria Kalesnikava och Veranika Tsapkala i spetsen som tilldelas Sacharovpriset 2020, skriver hon i ett mejl till OmVärlden.

Evin Incir vill också se ett fortsatt stöd till den demokratiska oppostionen i Belarus för att "befria Belarus från diktatorn". 

– I tider av attacker mot jämställdheten och våra grundläggande värderingar, sänder utdelningen av priset en tydlig signal om Europaparlamentets fortsatta stöd och arbete för demokratikämpar runtom i världen, säger hon.

Läs också: "Kvinnorna har utgjort skillnaden i Belarus"

Erik Halkjaer