Go to main navigation
Öppning av FN:s stora kvinnokonferens i New York 2019.

Flera konferensen världen över ställs nu in på grund av spridningen av coronaviruset, bland annat FN:s stora kvinnokonferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter, som skulle öppnats 9 mars. Bilden är från konferensens öppningsceremoni 2019.

Foto: Evan Schneider/UN Photo

nyhet

”Coronaviruset visar att vi kan mobilisera för klimatet”

Organisationen We Effect stoppar interkontinentala resor och satsar på nya former av digitala möten. ”Kan vi mobilisera kraftfullt för att motverka spridningen av coronaviruset kan vi göra samma sak för klimatet”, säger generalsekreterare Anna Tibblin.

Spridningen av coronaviruset gör att flera stora konferenser och möten runt om i världen ställs in eller skjutits fram. Nu senast FN:s stora kvinnokonferens i New York, Commission on the status of women (CSW), dit 12 000 deltagare anmält sig. 

Det är många organisationer som beklagar detta.

— Jag har full förståelse för att konferensen inte blir av, men det är tyvärr i en kritisk tid då vi ser hur det civila samhället krymper inte minst för de som arbetar med kropp och sexualitet. Den globala feministiska rörelsen tappar kraft och fart i ett kritiskt läge, säger Hans Linde, förbundsordförande för Riksfröbundet för sexuell upplysning (RFSU).

We Effect är en annan organisation som berörs. Tio av organisationens medarbetare planerade att åka till New York.

— Det är rätt att man skjutit upp konferensen. Sedan får vi hoppas att konferensens intention inte går förlorad, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect.

We Effect har på grund av risken för smitta även beslutat om ett generellt resestopp för interkontinentala resor. Beslutet rör även resor mellan länder i Asien fram till sista juni. Det handlar om runt 20 resor som inte blir av.

— Det minskade resandet har eskalerat behovet av digitala mötesformer och vi har tagit in ett antal entreprenörer för att titta mer på metoderna än tekniken som redan finns till stor del, säger Anna Tibblin.

Två fysiska konferenser under våren kommer göras helt digitalt. Den första skulle samla 25 region- och programchefer från 15 länder i Stockholm i april. Anna Tibblin konstaterar att insatserna som nu görs på många områden visar att världen kan kraftsamla i akuta lägen och skapa förändring på kort tid.

— Kan vi göra det i samband med en pandemi kan vi även göra det i klimatomställning. Där är uppvaknandet lika akut, säger Anna Tibblin.

David Grossman