Go to main navigation
El Salvadors hälsovårdsminister deklarerar vid presskonferens att landet stänger gränserna på grund av coronaviruset.

Den salvadoranska presidents stabschef Carolina Recinos (i mitten) meddelar vid en presskonferans att El Salvador stänger sina gränser för att hindra spridning av coronaviruset.

Foto: Ministerio de salud El Salvador

nyhet

El Salvador isolerar sig för coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO noterar närmare 200 fall av coronavirus i Latinamerika. Flest i Brasilien och Chile, men inga i El Salvador. Ändå väljer det lilla landet i Centralamerika att isolera sig från omvärlden.

Artikeln har uppdaterats.

Liksom Afrika räknar Latinamerika än så länge relativt få fall av coronavirus. Den 16 mars fanns det fler än 600 bekräftade fall i hela regionen, inklusive Karibien. Värst drabbat är Brasilien, Chile och Argentina.

I flera länder har än så länge inget eller bara ett fall registrerats, som till exempel i Nicaragua, Guatemala och El Salvador. I Nicaragua tycks regimen hålla fast vid ett uttalande i februari av president Daniel Ortegas hälsorådgivare, Sonia Castro, om att "Nicaragua har inte infört och kommer inte att införa någon form av karantän", enligt den nicaraguanska tidningen La Prensa.  

Den 12 mars höll Taiwans ambassadör i Nicaragua en dragning, om hur Taiwan agerat för att hindra smittspridning, för den nicaraguanska hälsovårdsministern. Punkt ett i Taiwans plan var att hindra personer som varit i något av de värst drabbade länderna från att komma in i landet. Hittills har det  inte stått på den nicaraguanska regimens agenda. 

I Guatemala stängde regeringen den 11 mars gränsen för alla resenärer som varit i Europa, Iran, Kina, Syd- och Nordkorea. 

— Detta gör vi för att hindra att coronaviruset kommer till vårt land, sa Guatemalas hälsovårdsminister Hugo Monroy vid en presskonferens.

Stänger gränserna

El Salvadors regering valde samma dag än mer drastiska åtgärder. President Nayib Bukele meddelade att landet stänger sina gränser helt för alla utlandsbesökare, utom diplomater. El Salvador sällade sig då till ett fåtal länder i världen som fattat detta beslut. Sedan dess har flera valt samma väg.

I grannlandet Honduras har två fall av coronavirus registrerats. I Costa Rica och Panama har 23 respektive 43 fall registrerats, men länderna har ändå valt att bara stoppa resenärer som varit i Italien, Iran, Kina och Syd- och Nordkorea. 

USA har stängt landet för besökare från samma länder och även Schengenländerna, men fortsätter att deportera migranter från Centralamerika tillbaka till sina hemländer. Detta samtidigt som USA registrerat långt över 1 000 fall av coronavirus och ett 40-tal personer har dött. 

Tre personer som deporterats från USA till Honduras har uppvisat symptom på coronavirus. Till den brittiska tidningen The Guardian säger migrationsexperten Elizabeth Kennedy att USA och Mexiko tillfälligt borde stoppa deporteringen av migranter. 

— Innan de reser tillbaka måste det göras en utvärdering. En person kan infektera 99 andra i en buss, säger Karen Valladares, chef för den honduranska organisationen Fonamih, som försvarar migranters rättigheter, till The Guardian.

I Guatemala meddelade presidenten att migranter som kommer till fots från andra länder söderöver, på väg norrut mot USA, nu kommer att undersökas innan de släpps in i Guatemala. Visar de några som helst symptom på coronaviruset får de vända tillbaka, sa president Alejandro Giammattei.

Erik Halkjaer