Go to main navigation
Girl in South Sudan

Sudan inför straff på upp till tre år för den som utför en könsstympning.

Foto: Shutterstock

Goda nyheter

Fem bra saker som hände i april

Sudan förbjuder könsstympning, fondbolag kräver bindande regler för mänskliga rättigheter och Danmarks regering undantar statligt stöd till företag med kopplingar till skatteparadis. Det är några av aprils goda nyheter.

1. Sudan förbjuder könsstympning  

Efter revolutionen i Sudan har landet nu beslutat om att förbjuda könssytmpning. Förbudet hyllas av människorättsaktivister som beskriver beslutet som en “ny era” i landets historia. Enligt siffror från FN har nästan 90 procent av alla flickor och kvinnor i Sudan genomgått könsstympning. I och med förbudet kommer den som utför könsstympning i Sudan kunna straffas med fängelse i upp till tre år.  

2. Fondbolag kräver bindande regler för mänskliga rättigheter 

Fler än 100 internationella investeringsbolag med 5 000 miljarder dollar i tillgångar kräver att fler regeringar inför bindande regler för mänskliga rättigheter för företag. I april publicerade den internationella investeringsalliansen för mänskliga rättigheter, Investor Alliance for Human Rights, ett brev med krav på bindande regler för mänskliga rättigheter inom företag. Det sedan de konstaterat att många företag inte lever upp till FN:s vägledande principer för hur mänskliga rättigheter ska efterlevas i produktions- och leverantörsled.  

– Vi investerare tycker inte att de frivilliga riktlinjer som nu finns räcker hela vägen, säger Fredrik Nyström, hållbarhetsanalytiker på Öhman Fonder, som står bakom brevet.  

3. Danmarks regering delar inte ut stöd till företag med kopplingar till skatteparadis  

I Danmark får företag som utnyttjar skatteparadis inte ta del av statens ekonomiska coronahjälp. Kontroller kan göras i samband med ansökan eller i efterhand, enligt beslutet från regeringen.

– Det är en rimlig princip att företag inte ena dagen kan be Danmark om hjälp för att nästa dag vända sig emot samhället och skicka sina pengar till skatteparadis, sade den danske näringsministern Simon Kollerup i samband med att beslutet presenterades. 

Sveriges regering har nu föreslagit att följa det danska initiativet.

4. Ny metod gör det möjligt att ersätta sojabönor med klimatvänligare bondbönor 

Genom en ny metod har det visat sig vara möjligt att ersätta sojabönor med lokalt odlade bondbönor som foder och mat för både djur och människor. Det är goda nyheter för klimatet och kan hjälpa till att rädda regnskogen, skriver verdelsbedstenyheter.dk. Forskare från Köpenhamns universitet har lyckats visa att lokalt odlade bondbönor kan fungera som substitut för sojabönor. Som en del av ett femårigt EU-projekt har forskarna bakom studien testat olika grödor för att ta reda på vilka som hade den största potentialen som proteinpulver i livsmedel och på samma gång skulle kunna odlas lokalt. Bondbönor visade sig vara det absolut bästa alternativet. Forskarna använde en speciell metod för att koncentrera proteinet från bondbönor och ta bort de ämnen som hämmar proteinerna.  

5. Ny forskning visar att skadorna på världens hav går att återställa på 30 år  

Världens hav har tagit stor skada av miljöförstöring, men enligt en ny forskningsrapport publicerad i den brittiska tidskriften Nature kan miljöskadorna på världens hav gå att återställa på 30 år. Det som krävs är att världens länder satsar 200–300 miljarder kronor varje år för att bland annat återskapa habitat och minska föroreningar, rapporterar Sörmlands nyheter. Enligt forskarna skulle investeringarna göra att kommande generationer får tillbaka tio dollar för varje dollar som investeras i att skapa en bättre havsmiljö. 

Susanna Sköld