Go to main navigation
noshorning_kenya.jpg

Foto: Shutterstock

Nyhet

Fem bra saker som hände i februari

Minskad tjuvjakt av noshörningar i Kenya, Sudans tidigare president överlämnas till Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag och den sista ebolapatienten kan vara utskriven i Kongo. Det är några av februaris goda nyheter. 

1. Tjuvjakten av noshörningar i Kenya minskar

På senare år har det skett en dramatisk minskning av tjuvjakten i Kenya, rapporterar Sveriges Radio. År 2019 sköts endast fyra noshörningar i landet mycket tack vare ny, högteknologisk utrustning. Bland annat har infraröda kameror installerats för att kunna upptäcka tjuvjägare på en kilometers avstånd. Kamerorna är monterade på taken till safari-jeepar och kan roteras i 360 grader. Sedan tekniken kom på plats har man gripit över 300 tjuvjägare.

Utöver högteknologisk utrustning har Kenya också satsat på bättre gränskontroller, specialutbildade kriminaltekniker och kraftigt ökade straff för de som blir fällda.

2. Fotboll skapar gemenskap för syriska kvinnor i Amuda

I staden Amuda som ligger i Syrien och gränsar till Turkiet har den lokala radiostationen ARTA FM startat ett fotbollslag endast för kvinnor. Sedan 2013 har kriget rasat i Syrien och regimen har begränsat kvinnors rättigheter att arbeta och gå i skolan. Myndigheterna har dessutom förbjudit kvinnor att delta i utomhusaktiviteter.

ARTA FM valde att fortsätta kampen för kvinnors rättigheter. Nu har stadens fotbollskvinnor just vunnit det första nationella mästerskapet och hyllas som hjältar.

Vinda Gouma på ARTA FM menar att framgångshistorien för Amuda Girls Football Club är ett tydligt exempel på hur till synes små steg kan göra stor skillnad för kvinnors rättigheter.

”Det är en tydlig signal till alla flickor i världen. Om du tror på det du gör och tror på dig själv, kommer du att uppnå det och vinna respekt”, säger Vinda Gouma till den danska sajten verdensbedstenyheder.dk.

3. Ny teknik kan minska antalet djurförsök vid läkemedelstester

Forskare vid Kunga tekniska högskolan (KTH) och Harvard University har hittat ett nytt sätt att testa läkemedel på, som kan innebära minskade antal djurförsök. Tekniken kallas för mikrofysiologiska system, som bland annat imiterar processen när mänskliga organ tar upp olika mediciner.

Forskarna i studien har tagit fram en fysisk plattform med kanaler där vätska kan flyta mellan olika chip som representerar mänskliga organ. Varje chip är ungefär lika stort som ett USB-minne, och efterlikar organen tarmarna, levern, njurarna, hjärtat, lungorna, hjärnan samt blod-hjärnbarriären. Tekniken gör det möjligt för läkemedelstesterna att bli mer effektiva och därmed inte lika beroende av djurförsök.

4. Omar al-Bashir kan överlämnas till ICC i Haag 

Sudans förre president Omar al-Bashir kan överlämnas till den Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag. Han har under 30 år styrt Sudan, men störtades i april förra året från makten av sin egen militär efter stora folkliga protester i landet. Sedan 2009 har han varit efterlyst av ICC i Haag, men har trots det kunnat röra sig relativt fritt inom Afrika. 

Beslutet om överlämnandet fattades av övergångsstyret i Sudan, vilket förvånade många. Utelämnas han till ICC kommer al-Bashir ställas inför rätta för bland annat krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

5. Sista ebolapatienten utskriven i Kongo

Den sista ebolapatienten i Demokratiska republiken Kongo har fått lämna vårdcentret där hon varit inlagd för behandling. Patienten har varit utskriven i över tre veckor, vilket är den maximala inkubationstiden för ebola. Blödarfebern slår med hastigt förlopp ut kroppens inre organ och utan behandling kan dödligheten vara så hög som 80 procent. Utbrottet kan officiellt förklaras avslutat 42 dagar efter att den sista patienten skrivits ut – vilket motsvarar den dubbla inkubationstiden. Först den 12 april kan därför det officiella glädjebeskedet ges i Kongo. 

Susanna Sköld