Go to main navigation
Mexi_feministisk_utrikespolitik.jpg

Foto: Shutterstock

LISTA

Fem bra saker som hände i januari

Mexiko inför en feministisk utrikespolitik, Kina förbjuder engångsartiklar i plast och en sällsynt glasgroda har upptäckts i Bolivia. Det är några av januaris goda nyheter.  

1. Mexiko får feministisk utrikespolitik   

Som första land i Latinamerika har Mexiko infört en feministisk utrikespolitik. Regeringen i landet har antagit en policy för hur man ska sätta jämställdhetsfrågorna i centrum för landets internationella engagemang. Syftet med handlingsplanen är att minska strukturella skillnader, klyftor och ojämlikheter för att bygga ett mer rättvist och välmående samhälle. Mexiko vill med sin progressiva politik fungera som ett gott exempel för jämställdhetsinsatser och erkännas som ett land i framkant när det gäller den globala agendan för mänskliga rättigheter.  

2. Kina förbjuder engångsplast   

Under de kommande åren ska vissa plastprodukter förbjudas helt i Kina. Det beslutet har den kinesiska regeringen tagit. Först ut blir plastpåsar som kommer att förbjudas i alla större kinesiska städer i slutet av 2020. Under de kommande två åren ska förbudet även omfatta de mindre städerna i Kina. Kinesiska restauranger uppmanas att sluta erbjuda sugrör i plast för att, i slutet av 2025, kunna minska den totala användningen av engångsplast med 30 procent. Även inom jordbruket ska man minska användandet av tunn plastfilm. Samtidigt införs förbud mot bomullspinnar och kosmetika som innehåller mikroplast. Det kinesiska förbudet påminner på många sätt om det europeiska direktivet som EU kommer att införa från och med nästa år. 

 

3. Sällsynt groda hittad i Bolivia 

För första gången på 18 år har en sällsynta glasgroda setts till i Bolivia, rapporterar BBC. Tre stycken bolivianska Cochran-grodor upptäcktes av naturvårdare i nationalparken Carrasco utanför staden Cochabamba i Bolivia. Glasgrodorna har genomskinlig hud och blir inte mer än 19-24 millimeter stora.  

”Återupptäckten av arten fyller oss med en gnutta hopp om framtiden för glasgrodorna, men också för andra arter”, säger naturvårdare från teamet som hittat grodan till nyhetsbyrån AFP. 

 

4. Kollaps för kolkraft  

Användningen av kolkraft i Europa minskar kraftigt. Enligt en artikel i SVD är utvecklingen i Storbritannien symptomatisk för det som sker. 2012 kom 42 procent av landets elproduktionen från kolkraft och förra året var siffran nere på två procent. Även i Tyskland minskade användningen av brunkol med 22 procent och stenkol med 33 procent under förra året. I Spanien backade kolet som helhet med 33 procent. Tittar man på den totala kolproduktionen i EU nådde den i somras den lägsta nivån sedan unionen bildades.  

5. Flyktingbarn får gå i skolan i Bangladesh

Flyktingbarn från Rohingya har beviljats formell utbildning i Bangladesh, två och ett halvt år efter att de tvingats fly från Myanmar.

Mänskliga rättighetsgrupper har länge kämpat för att de statslösa Rohingya-barnen i Bangladeshs flyktingläger ska få tillgång till formell skolgång. Totalt rör det sig om nästan en halv miljon barn.

Tidigare har barnen hänvisats till informella skolor drivna av biståndsorganisationer och FN.

Under förra året blev en del av barnen avstängda från skolan i Bangladesh efter att ha använt falska ID-kort med bangladeshisk identitet.

Susanna Sköld