Go to main navigation
costa_rica.jpg

Costa Rica blir det första landet i Centralamerika att legalisera samkönade äktenskap.

Foto: Shutterstock

Goda Nyheter

Fem bra saker som hände i maj

Costa Rica blir det första landet i Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap, första AP-fonden avyttrar alla innehav i fossila verksamheter och juridikstudenter i Myanmar ska utbildas i mänskliga rättigheter. Det är några av majs goda nyheter. 

1. Samkönade äktenskap tillåts i Costa Rica 

Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap. Därmed blir landet det första i Centralamerika att tillåta äktenskap mellan två personer av samma kön. De nya reglerna trädde i kraft den 27 maj, men firandet i landet som planerats sedan länge tvingades ställas in på grund av spridningen av coronaviruset. Ett extrainsatt program om hbtq-rättigheter sändes på tv samtidigt som de första vigslarna hölls. 

2. Första AP-fonden avyttrar alla innehav i fossila verksamheter 

Första till Fjärde AP-fonderna hanterar en stor del av de svenska pensionspengarna. Sedan 2019 ska fonderna följa ett nytt hållbarhetsmål i förvaltningen och genom ansvarsfulla investeringar och ägande bidra till en mer hållbar utveckling, utan att göra avkall på målen om avkastning och risk. Totalt hanterar AP-fonderna omkring 1 800 miljarder kronor vilket innebär att investeringsbesluten kan få stor påverkan.  

Nu har den första AP-fonden beslutat att i år helt sluta med investeringar i bolag som har verksamhet i fossila bränslen, rapporterar Dagens nyheter

Fonden bedömer att den pågående omställningen till en mer fossiloberoende ekonomi och minskade klimatförändringar innebär större osäkerhet för bolag verksamma inom kol, olja och gas, vilket kan medföra en högre finansiell risk. 

 

3. Juridikstudenter i Myanmar utbildas i mänskliga rättigheter  

Förra året infördes krav på att alla juridikstudenter i Myanmar ska få undervisning i mänskliga rättigheter som en del av läroplanen. Nu har de första 4 000 juridikstudenterna haft mänskliga rättigheter på schemat. Förhoppningen är att utbildningen ska kunna bidra till en kulturell förändring i landet som länge varit en militär diktatur och där kränkningar av de mänskliga rättigheterna fortfarande pågår.

4. En nyligen upptäckt svamp kan hindra myggor från att sprida malaria till människor 

Forskare har nyligen upptäckt en speciell svamp, Microsporidia MB, som hittats i malariamyggor vid Viktoriasjöns kust, i Kenya. Endast fem procent av myggorna bär på svampen, som inte visat sig skadlig för myggen. Däremot har svampen den speciella egenskapen att myggorna som bär på den inte kan smitta människor med malaria. Det visar en studie från universitetet i Glasgow och International Center of Insect Physiology and Ecology, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature. Forskarna bakom studien tror att svampen kan skapa möjligheter för att bekämpa malaria på ett helt nytt sätt. I stället för att bespruta med insektsmedel, eller till och med försöka utrota myggorna, skulle svampsporer kunna spridas i områden med malariamyggor. Om fler myggor bär på svampen skulle faran för att malaria sprider sig till människor miska. Än återstår mycket forskning för att ta reda på om det är tekniskt möjligt att odla och sprida svampen i så stor skala. 

5. Fransk polis har gripit en av de sista huvudmisstänkta för folkmordet i Rwanda

Félicien Kabuga som anklagas för att ha finansierat folkmordet i Rwanda har gripits av fransk polis i Paris, i Frankrike. Han ska enligt ett uttalande av åklagare och polis ha bott under falsk identitiet i Parisförorten Asnières-sur-Seine, rapporterar TT. Kabuga har under lång tid varit Rwandas mest eftersökta misstänkta brottsling. Han anklagas för att ha finansierat de hutumiliser som mördade omkring 800 000 människor under folkmordet 1994. Gripandet banar  väg för en rättsprocess. Enligt de franska åklagarna väntas hans fall bli prövat av FN-domstolen MICT, som har sitt säte i Arusha i Tanzania.

Susanna Sköld