Go to main navigation
mangrove_senegal.jpg

Under de senaste elva åren har Senegal kämpat för att plantera mangroveträd för att skydda landet mot hot om klimatförändringar.

Foto: Shutterstock

GODA NYHETER

Fem bra saker som hände i mars

80 miljoner mangroveträd har planterats vid Senegals kuster, ELN-gerillan utlyser vapenvila i Colombia och fler amerikanska delstater sätter upp ambitiösa klimatmål. Det är några av mars goda nyheter.

80 miljoner mangroveträd har planterats vid Senegals kuster

100 000 människor har planterat 80 miljoner mangroveträd runt Senegals kuster för att skydda landet från stigande vattennivåer, skriver sajten verdensbedstenyheter.dk. Under de senaste elva åren har Senegal kämpat för att plantera mangroveträd för att skydda landet mot hot om klimatförändringar. Landet har hela 500 kilometer kust mot Atlanten och mangroveträden kommer att spela en avgörande roll för både människor och natur vid översvämningar. Mangroven filtrerar även salt från havsvattnet, vilket gör det möjligt för jordbrukare att odla marken längs kusten.

ELN utlyser vapenvila i Colombia

Den marxistiska gerillagruppen ELN i Colombia har enligt ett uttalande beslutat om vapenvila på grund av den pågående corona-pandemin. Vapenvilan gäller inledningsvis i en månad, men gruppen uppger att den kan förlängas.

”Vi utlyser en aktiv ensidig vapenvila i en månad, från den 1 till den 30 april som en humanitär gest från ELN med det colombianska folket, som lider av förödelsen som coronaviruset orsakar”, skriver gruppen i sitt uttalande.

Beslutet togs efter att FN:s generaldirektör Antonio Guterres den 23 mars uppmanade alla stridande parter i hela världen att lägga ned vapnen.

I Colombia finns fler än 700 bekräftade fall av covid-19 och 10 personer har dött till följd av sjukdomen, rapporterar BBC.

Antalet svarta noshörningar fortsätter att öka

Kampen för att skydda noshörningar mot krypskyttar har gett resultat i ett antal afrikanska länder. År 2012 det fanns det endast 4 845 individer kvar av den svarta noshörningen – eller som den också kallas – spetsnoshörningen. Men de senaste siffrorna visar att antalet nu har stigit till 5 630. Det är siffror som kommer från organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN), som övervakar antalet vilda djur i världen.

Fler stater i USA sätter ambitiösa klimatmål

I delstaten Virginia i USA har en ny lag antagits som kräver att staten ska drivas av 100 procent grön energi till år 2050. Även delstaterna Kalifornien, Hawaii, Maine, Nevada, New Mexico, New York och Washington har satt upp liknande klimatmål. Det, trots att USA: s president vill återuppbygga kolindustrin i landet.

Det är inte första gången som USA:s stater går emot presidenten. Under 2017 drog Donald Trump USA ur Parisavtalet, vilket fick 25 amerikanska guvernörer att underteckna avtalet å sina staters vägnar. Även om Donald Trump inte prioriterar klimat- och energipolitik högt, tar flera delstater nu istället rollen att bekämpa klimatförändringarna i landet. 

Chile slutför rensningen av minor

Efter 21 år har Chile nu slutfört rensningen av minor som landet planerade på sjuttiotalet. När Chile undertecknade den internationella konventionen om landminor, som trädde i kraft 1999, lovade chilenarna inte bara att sluta producera, sälja och placera ut minor, utan också att rensa de minor som redan lagts ut. 164 länder är en del av avtalet och hittills har det lett till att 52 miljoner minor rensats undan.

Susanna Sköld