Go to main navigation
Flyktingar i Kutupalong, Bangladesh

Flyktinglägret i Kutupalong, i Bangladesh är världens största. Det är trångbott med få möjligheter att tvätta händerna och svårt att hålla folk separerade. Risken för smittspridning av coronaviruset är stor.

Foto: Hafiz Johari/Shutterstock

nyhet

FN satsar på att skydda flyktingläger

Nu mobiliserar FN:s flyktingorgan UNHCR för att stoppa covid-19 i världens flyktingläger. Det ska bli lättare att tvätta händerna, mäta människors temperatur och hålla avstånd.

Än har pandemin inte nått något av världens stora kluster av människor på flykt. Men det kan vara en tidsfråga. 

— Tanken på ett utbrott av Covid-19 i något av flyktinglägren är mycket oroande, med tanke på de situationer som råder där. Människor lever trångt och under osanitära förhållanden. Lägren ligger ofta i avlägsna områden, långt från sjukvård, säger Elisabeth Arnsdorf Haslund, nordisk talesperson för FN:s flyktingorgan, UNHCR.

Runt om i världen kraftsamlar nu UNHCR för att möta de ökande riskerna.

Inget internet

I lägret Kutupalong i Cox´s bazar i Bangladesh bor över 850 000 migranter, främst från folkgruppen rohingya som flytt från intilliggande Myanmar. Det är världens största flyktingläger. 

Ännu har inget fall av coronavirus upptäckts i Kutupalong. Däremot har ett första fall registrerats i staden Cox´s bazar intill. 

Läs också: UNDP varnar för långsiktiga konsekvenser av covid-19

UNHCR iordningställer just nu fler platser där människor kan tvätta händer i Kutupalong, men jobbar också med lokala radiostationer för att få ut information om situationens allvar. Dåligt internet gör arbetet svårare. I princip all tillgång till internet i Kutupalong är nedsläckt av regeringen sedan i höstas, säger Louise Donovan, som arbetar med UNHCR på plats. OmVärlden når henne på en svajig uppkoppling. 

— Vi har varit tydliga med att internet måste börja fungera igen. Inte bara för att kunna använda i ett nödläge, utan också för att flyktingarna ska kunna ha tillgång till ordentlig information, säger hon.

UNHCR försöker också införa social distansering, det vill säga att människor håller avstånd från varandra, i lägret.

— Det är givetvis oerhört svårt. På våra distributionscenter fungerar det, men inte i människors vardag.

Tio intensivvårdsplatser

En annan utmaning är att den bangladeshiska myndighet som jobbar med flyktinghanteringen i Cox´s bazar nyligen reducerade sin kapacitet på grund av pandemin. Däremot fungerar samarbetet med regeringen i huvudstaden Dhaka, säger Louise Donovan.  

Regeringen och UNHCR arbetar sedan en månad tillsammans att planera hur de ska agera om covid-19 sprids i lägret. Bangladesh regering inkluderade lägerinvånarna i sin nationella nödplan, som nyligen lades fram. 

Det är långt ifrån alla världens länder som inkluderar migranter och flyktingar i sina planer för hur covid-19 ska hanteras. UNHCR trycker på för att det ska läggas större vikt på detta.  

I Kutupalonglägret med omnejd finns i dag tillgång till ungefär 400 sjukhusbäddar. 

 — Vi jobbar på att komma upp till 2 000, säger Louise Donovan.

Några respiratorer finns knappt och UNHCR hoppas i bästa fall på att få till tio intensivvårdsplatser. Däremot har det skapats utrymmen inne i lägret där sjuka kan isoleras.

Massutskick med sms

I andra stora flyktingläger, som i Zaatari och Azraq i Jordanien, har UNHCR börjat ta temperaturen på alla som passerar lägrens ingångar. Man har också börjat med social distansering i lägrets matbutiker.  

I norra Brasilien, där många människor på flykt från Venezuela sökt skydd, har man byggt en stor isolering. I Sudan, där hundra tusentals på flykt samlats, har UNHCR delat ut mängder av tvål samt skickat ut mass-textmeddelanden med information om covid-19. Det är svårt att göra i Cox´s bazar.

— Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte är oroade. Bangladesh är ett så tätbefolkat land redan som det är och flyktinglägren ännu mer. Det är en utsatt grupp på en väldigt liten yta, säger Louise Donovan.

Moa Kärnstrand