Go to main navigation
En hälsovårdsarbetare i Indien vaccinerar ett barn i en kvinnas famn. Melinda Gates står bakom.

Finansiering av globala vaccinationsprogram har varit en stor del av Gates Foundations arbete sedan stiftelsen startades för 20 år sedan. Här syns Melinda Gates i Uttar Pradesh, i Indien, medan en hälsovårdsarbetare vaccinerar ett barn. 

Foto: Gates Foundation

nyhet

Gates foundation satsar 100 miljoner dollar mot coronaviruset

Bill och Melinda Gates stiftelse Gates Foundation fyller 20 år och kör ända in i kaklet för att rädda liv. Därför satsar de bland annat 100 miljoner US dollar på att bekämpa coronaviruset.

Mångmiljardärerna Bill och Melinda Gates öppnar åter sina plånböcker. Via sin stiftelse, Gates Foundation donerar de 100 miljoner US dollar till forskning för att få bukt med coronaviruset.

Pengarna ska, säger Gates Foundation i ett uttalande, bidra till att ta fram metoder för att upptäcka, isolera och behandla viruset. Förhoppningen är att få fram ett verksamt vaccin för att skydda människor som lever i riskzonen.

— Multilaterala organisationer, regeringar, den privata sektorn och filantroper måste arbeta tillsammans för att bromsa utbrottet. Vi kan hjälpa länder att skydda de mest utsatta och påskynda utvecklingen av verktyg för att få denna epidemi under kontroll, säger Gates Foundations vd Mark Suzman. 

I år är det 20 år sedan Microsoft-grundaren Bill Gates och hans fru Melinda lanserade sin välgörenhetsstiftelse Bill & Melinda Gates Foundation. Sedan starten har Bill & Melinda Gates Foundation donerat totalt 53,8 miljarder US dollar (motsvarande ungefär 520 miljarder kronor) till olika program inom hälsa, utbildning, klimat och global utveckling.

Stiftelsen gjorde tidigt en analys av hur man får mest nytta för pengarna. Ett av de första projekt de satsade på var vaccinalliansen Gavi, som lanserades år 2000 på World Economic Forum, i Davos, Schweiz.

Gates Foundations årsbrev för 2020 går under rubriken “Why We Swing for the Fences: Reflecting on the First Two Decades of Our Foundation”. Begreppet ”swing for the  fence” är ett uttryck som kommer från baseboll. Det innebär att slagmannen satsar på att slå så hårt över staketet så laget ska få ett frivarv. På svenska ungefär: ända in i kaklet. 

Det är denna filosofi som Gates Foundation säger sig vilja arbete efter, att lägga största möjliga fokus på de insatser som har potential att rädda och förbättra människors liv.

David Grossman