Go to main navigation
Män med masker och affischer med den mördade journalisten Jamal Khashoggi.

Inför Saudiarabiens ordförandeskap för G20 uppmanar fler organisationer världens länder att sätta press på den saudiarabiska regimen att bland annat tillsätta en oberoende utredning kring mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Foto: Kemal Aslan/Shutterstock

Hård kritik mot att Saudiarabien leder G20

Inför G20-mötet där Saudiarabien agerar ordförande kräver människorättsorganisationer att landet friger fängslade journalister och aktivister. Bland annat bör mordet på journalisten Jamal Khashoggi utredas.

Den 21 november öppnar årets G20-toppmöte med Saudiarabien som ordförandeland. Människorättsorganisationer uppmanar världens regeringar att sätta press på Saudiarabien att inför mötet ta ansvar för de övergrepp regimen har begått.

Organisationerna vill att Saudiarabien släpper alla de människorättsaktivister och journalister som hålls fängslade på godtyckliga grunder. Bland andra Human Rights Watch och Reportrar utan gränser vill att en oberoende internationell utredning genomförs för mordet på journalisten Jamal Khashoggis.

Det är inte första gången människorättsorganisationer höjer sin röst för att sätta press på det saudiarabiska styret. Situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien är föremål för omfattande internationell kritik och har bland annat lyfts inom Europaparlamentet och olika FN-organ.

Enligt en rapport från Freedom House 2019, tillhör Saudiarabien topp tio av världens ”värsta av de värsta” länder för politiska rättigheter och medborgerliga friheter.

Tio fängslade kvinnor

Hård kritik har bland annat riktats mot Saudiarabien för frihetsberövandet av tio kvinnliga aktivister 2018, för deras kamp mot kvinnors rätt att köra bil och stopp av manligt förmyndarskap. De frihetsberövades bara månader innan Saudiarabien lättade på landets restriktioner för kvinnor.

– Kronprinsen Mohammed Bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud, vill skapa sig en bild av att vara en reformatör där kvinnor ska vara en del av samhället. Sedan finns en annan sida där människor som inte yttrar sin lojalitet till styret blir förföljda och arresterade, säger Ina Tin på Amnesty International Norge.

Idag är fem av de tio kvinnorna fortfarande frihetsberövade efter två och ett halvt år. Amnesty international vittnar om tortyr och sexuella trakasserier. Därutöver sitter 34 journalister och mediaarbetare fängslade i Saudiarabien på godtyckliga grunder, enligt flera organisationer.

I fjol avrättades 185 personer i Saudiarabien, enligt organisationen Retrieve. Bland de avrättade var sex personer mindreåriga vid tiden för det påstådda brottet. Efter hård kritik avskaffade Saudiarabien i april 2020 dödsstraff för de som begått brott som barn.

– Läser man noga har reformen kryphål och minderåriga kan dömas till döden i antiterrordomstolen, säger Ina Tin.

Hon säger vidare att terrordåd är vaga och odefinierade i Saudiarabien och appliceras på personer som har yttrat sig på ett sätt som kan betraktas som statsfientligt. Det räcker att du har demonstrerat fredligt på gatan.

Politisk spel för galleriet

Ina Tin säger att Saudiarabiens ordförandeskap i G20 är mycket viktigt för landet i sin strävan att positionera sig på den internationella marknaden, både politiskt och ekonomiskt. Kronprinsen Mohammed Bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud, som också är ordförande för rådet för ekonomi och utvecklingsfrågor, har en framtidsstrategi, Vision 2030. För att uppnå Vision 2030 är han beroende av utländska investerare.

– En internationell positionering har varit kronprinsens mål sedan har fick makt 2017. Han vill reformera den saudiarabiska ekonomin som idag är totalt oljedominerad eftersom oljepriserna sjunker och vi går mot ett grönt skifte. Ett ordförandeskap i G20 blir ett godkännande på att Saudiarabien har lyckats positionera sig internationellt.

Flera FN-organ och Europaparlamentet är kritiska till kränkningar av mänskliga rättigheter i Saudiarabien, men fortsätter att samarbeta med landet. Saudiarabien är ett av de länder som importerar flest vapen i världen och Sverige är, tillsammans med fler europeiska länder, ett av de länder som säljer vapen till Saudiarabien, säger Ina Tin.

– Det är problematisk med tanke på att Saudiarabien kränker mänskliga rättigheter och inte minst på grund av kriget i Jemen. Politiskt säger världens länder att vi värnar om mänskliga rättigheter men ekonomiskt blundar vi för det, det är dubbelmoral. 

Amnesty International Norge hoppas på skärpta reformer i Saudiarabien och att omvärlden inför villkorade samarbeten med Saudiaraben. Ina Tin säger att yttrandefrihet ska vara högsta prioritet eftersom det är fundamentet för att reformera ett samhälle, där individer får vara med och diskutera och yttra sina åsikter.

Sandra Rupar