Go to main navigation
Hjälparbetare i Kongo-Kinshasa jobba med ebolainsats

Lokala hjälparbetare i östra Demokratiska republiken Kongo. Nu vittnar flera kvinnor i insatsen om att de utsatts för övergrepp av utländsk personal.

Foto: Mary Claire Worrell/CDC

Nyhet

Hjälparbetare i Kongo ska ha begått övergrepp på minst 50 kvinnor

Biståndsvärlden skakas återigen av larm om hjälparbetare som ska ha begått sexuella övergrepp. Fler än 50 kvinnor i Demokratiska republiken Kongo pekar ut män från bland annat WHO, Oxfam och Läkare utan gränser.

Kvinnorna träder fram i en granskning genomföd av tidningen The New Humanitarian och Thomson Reuters Foundation. De berättar hur de bearbetades med alkohol eller överfölls på kontor eller sjukhus och låstes in i rum tillsammans med män som lovade dem arbeten om de gick med på sexuellt umgänge – eller hotade att ge dem sparken om de vägrade.

Kvinnorna arbetade som kokerskor, städare och korttidsanställda lokala medarbetare på olika hjälporganisationer. Åtminstone två av dem säger att de blivit gravida som ett resultat av övergreppen.

Övergreppn ska ha skett i Demokratiska republiken Kongo, mitt under den dödliga ebolaepidemi som skakade delar av landet mellan 2018 och 2020. Några av de drabbade är själva ebolaöverlevare eller har förlorat familj i sjukdomen.

Rädsla att rapportera

De 51 kvinnorna får stöd för sina vittnesmål av andra som fanns på plats, såsom chaufförer och lokala medarbetare till de internationella hjälporganisationerna. Tidningen rapporterar att likheten i kvinnornas berättelser, alla från den östkongolesiska eboladrabbade staden Beni, tyder på att beteendet var mycket spritt. En del kvinnor vittnar om att övergrepp ska ha skett så sent som i mars i år.

Männen som utförde övergreppen arbetade enligt kvinnorna i den internationella ebolainsatsen. Minst 30 av kvinnorna säger att deras förövare arbetade på Världshälsoorganisationen, WHO, medan andra män ska ha kommit från bland annat FN:s barnfond UNICEF, FN:s internationalla migrationsorganisaion, IOM, Oxfam och Läkare utan gränser.

– Så många kvinnor har drabbats av det här, säger en 44-årig kvinna i granskningen.

Hennes förövare uppgav att han arbetade för WHO.

– Varför frågar du ens om jag har rapporterat det? Säger en annan och syftar på att rädslan för konsekvenser var alltför stor.

Andra berättar att det blivit så vanligt att män krävde sex i utbyte mot ett arbete att det var det enda sättet för en kvinna att få jobb inom ebolainsatsen.

WHO utreder

Detta är långt ifrån första gången som biståndsvärlden skakas av anklagelser och vittnesmål om sexuella övergrepp. För ett par år sedan uppdagades det hur flera hjälparbetare, inklusive landchefen, för Oxfam på Haiti utnyttjat prostituerade efter jordbävningskatastrofen där.

År 2015 slog den svenska FN-diplomaten Anders Kompass larm om de internationella truppernas övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Det hela rullades upp till en stor skandal.

Flera andra organisationer har under senare år bekräftat att de hanterat frågor om sexuella övergrepp. Både före och efter dessa skandaler har FN såväl som andra organisationer hävdat nolltolerans mot övergrepp.

Läs också: FN och övergreppen: "Ingenting har hänt – straffriheten är kvar"

I granskningen av The New Humanitarian uppger WHO att de utreder ett ”mindre antal” fall av utnyttjande i DR Kongo, men vill inte avslöja om övergreppen utförts under ebolaepidemin. Majoriteten av de hjälporganisationer som kontaktades i samband med granskningen säger att de känt till få eller inga fall av övergrepp.

Tre av organisationerna har lovat att inleda utredningar. FN uppmanar organisationerna att utreda alla övergrepp.

Läs också: Anders Kompass tvivlar på att FN inte kände till övergrepp i Kongo

Moa Kärnstrand