Go to main navigation
sdlFuS8LX4gOWE-nh.jpg

Rädslan för att det Wuhanviruset ska sprida sig i stor skala till Hongkong är stor. 

Foto: ANTHONY WALLACE/TT

nyhet

Hongkongläkare: ”Regeringen borde stänga gränsen”

Under hot om en epidemi lik Sars, som var förödande för regionen, håller sig nu Hongkongborna borta från gatorna. Rädslan för Wuhanviruset växer.
– Men de politiska protesterna är inte över, de tar bara en annan form just nu, säger Hongkongbon Dr Ko.

– Människor här är väldigt rädda. De flest bär mask, säger Dr Ko, som jobbar i östra Kowloon, till OmVärlden.

Det område där han jobbar som allmänläkare ligger på fastlandsdelen av Hongkong och består främst av bostadsområden där vanliga Hongkongbor bor. Kliniken är en del av det publika sjukvårdssystemet, för de som inte har råd med privat sjukvård.

– Vi är oroliga att det här ska bli samma stora tragedi som sars. Detta kan till och med bli värre, säger han.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) var den virusepidemin som också kallades ”fågelinfluensan” och som skakade världen 2003. Doktor Ko jobbade även under sars-epidemin.

– Som sjukvårdspersonal som kan komma i kontakt med misstänkt smittade eller personer insjuknade i Wuhanviruset är vi förstås extra oroliga.

”Katastrofalt”

I den tätbefolkade regionen Hongkong är sjukvårdssystemet redan hårt belastat och om folk börjar insjukna i en snabb takt i det virus som började spridas i centralkinesiska staden Wuhan för några veckor sedan kommer det att bli omöjligt att hitta plats åt alla, säger doktor Ko. 

– Det riskerar att bli katastrofalt. Och det verkar inte som att regeringen hanterar det här utbrottet så snabbt och effektivt som de borde, säger han.

Skolor hålls nu stängda och planer på att öppna specialsjukhus runt om i regionen finns, men de har mötts av ilska och protester hos de kringboende.

Vad tycker du att regeringen borde göra?

– De borde helt stänga gränsen mot Kina. 

Mycket gränstrafik

Hongkong är en plats som många reser till och från och den dagliga trafiken över gränsen till Fastlandskina är omfattande. Hongkong har en stor andel invandrare från fastlandet och fastlandskineser som studera i regionen. Även om gränskontrollen innefattar hälsodeklaration och temperaturkontroll räds många att det inte ska vara nog.

Andra länder i Asien har börjat vidta gränsåtgärder, som Filippinerna som slutat att utfärda visum till kinesiska medborgare.

På tisdagen kom besked från de styrande i Hongkong att tåg- färje- och flygtrafik från fastlandet kraftigt begränsas med start på torsdag.

Ett problem är att inte alla som söker vård för influensaliknande symptom berättar att de varit i Fastlandskina – eller kanske till och med i utbrottets epicentrum Wuhan – och på grund av det inte placeras i karantän.

På doktor Kos klinik har man ännu inte haft några misstänkta fall. Och antalet bekräftade Hongkongfall av Wuhanviruset fortfarande lågt – bara åtta. För ett av dem är tillståndet kritiskt. Samtidigt cirkulerar det mängder av film- och ljudklipp i sociala medier, som gör gällande att utbrottet på fastlandet kan vara betydligt värre än vad som meddelats, vilket skapar oro även i Hongkong.

Kan elda på protester

De politiska protester som skakat Hongkong och samlat miljoner på gatorna sedan i våras syns inte på samma vis nu. Protesterna handlar bland annat om att Hongkongborna vill ha direkta val och inte styras av Peking.

– Protesterna är inte över bara för att vi inte ser människor som demonstrerar på gatorna. De har bara tagit en annan skepnad just nu. Jag tror att om vi får ett stort utbrott här så kommer ilskan mot regeringen bara att bli värre, säger doktor Ko.

I september är det planerat att hållas val till parlamentet i Hongkong.

– Vi vet om några veckor hur stor utbrottet blir, när människor börjar komma tillbaka från Kina efter den kinesiska nyåret. Det är oerhört riskfyllt.

Moa Kärnstrand