Go to main navigation
Valmöte i Myanmar 2019

En mobilapp, som ingår i ett projekt sött av IDEA och EU, har i Myanmar hamnat i blåsväder för att beskriva rohingyakandidater som bengali. 

Foto: Shutterstock

nyhet

Mobilapp i Myanmar eldar på etnisk konflikt inför valet

En mobilapp i Myanmar har fått kritik för att inför valet riskera att elda på rasistiskt våld och nationalism. Appen lyfter fram kandidaternas etnicitet och religion. Bland annat beskrivs rohingyiska kandidater som ”bengali”.

Mobilapplikationen ”mVoter2020” lanserades i slutet av september i Myanmar. Syftet uppgavs vara att ge information om de kandidater som är valbara inför landets parlamentsval i november. 

Bakom appen står bland andra Stockholmsbaserade International Democracy and Electoral Assistance (IDEA) som implementerar det EU-finansierade programmet Step Democracy, samt den amerikanska organisationen Asia Foundation. I appen presenteras kandidaterna på ett sätt som fått en rad organisationer inom civilsamhället att kraftigt reagera och kräva att appen dras tillbaka.

Framför allt handlar det om att kandidater tillhörande den förföljda, muslimska minoriteten rohingya listas som ”bengali” – det ord som burmesiska myndigheter och nationalister använder för att göra gällande att rohingyerna inte hör hemma i Myanmar, utan är olagliga invandrare från Bangladesh. 

Appen innehåller också uppgifter om kandidaternas föräldrars etnicitet och religion. 

Etniskt våld

– Det är väldigt märkligt att man gör en app som lyfter fram etnicitet, i ett land där etnicitet är en så stark grund för diskriminering. Att man använder begreppet ”bengali” om rohingyer är väldigt allvarlig, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef för Svenska Burmakommittén, till OmVärlden.

”Kandidaternas biografier är korta, medan uppgifter om ras och religion får ta mycket plats, och baseras på officiella kategorier för ras och religion som framställer rohingya som statslösa, vilket också har använts som en ursäkt att diskvalificera kandidater och beröva personer rätt att rösta”, skriver aktivistgruppen Justice for Myanmar i ett uttalande.

Några få rohingyakandidater har ansökt om att få ställa upp i årets valet, men de flesta har fått avslag. Orsaken sägs vara att deras föräldrar inte var medborgare då kandidaten föddes, vilket Myanmars vallag kräver trots att det inte är förenligt med internationell praxis.

Appkontroversen kommer i en tid då Myanmar skakas av inbördeskrig och etniskt våld. Hundratusentals rohingyer har tvingats fly landet sedan militärens kampanj för etnisk rensning startade. Enligt FN handlar det om folkmord.

Majoriteten av rohingyerna fick inte lov att rösta i valet 2015 eftersom de inte är medborgare. Inte mycket tyder på att de kommer tillåtas att rösta i årets val heller, enligt Svenska Burmakommittén.

Slår ifrån sig kritik

International IDEA är en mellanstatlig organisation, som genom åren fått utstå kraftig kritik, vilket OmVärlden rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Organisationen har efter den nya kritiken om appen avsagt sig ansvar för innehållet. 

I ett pressmeddelande skriver IDEA att ”Valkommissionen bär helt och fullt ansvar för appens innehåll inom den lagstiftning som finns i Myanmar”. Valkommissionen är det statliga organ i Myanmar som hanterar valet.

Kristina Jelmin på Svenska Burmakommittén säger att IDEA:s hantering av kritiken är underlig. Hon kan se att man som samarbetspartner till en stat visserligen måste förhålla sig till de lagar som finns i landet.

– Men vi tycker att man genom det här sättet att arbeta på legitimerar användandet av ”bengali” och bidrar till diskriminering, säger Kristina Jelmin. 

Den 2 oktober sa IDEA:s landchef i Myanmar, Marcus Brand, till nyhetsbyrån Reuters att appen tagits för nedladdning i väntan på diskussioner. Han sa också att IDEA förespråkar att de kontroversiella formuleringar som använts för att identifiera kandidaters bakgrund tas bort. 

Läs också OmVärldens intervju med Marcus Brand här

Enligt Justice for Myanmar finns både appen och formuleringarna kring etnicitet och religion kvar. Det bekräftas också när OmVärlden går in och tittar i desktopversionen av appen, där det fortfarande framgår att bland andra kandidaten U Aung Gyi från Partiet för demokrati och mänskliga rättigheter står som ”bengali”.

”Det han säger är inte sant. Appen är fortfarande tillgänglig och innehåller fortfarande uppgifter om etnicitet och religion och rohingyakandidaterna stämplas fortfarande som "bengali"”, skriver Justice for Myanmar i ett mail till Omvärlden om Marcus Brands uttalande. 

IDEA har sitt huvudkontor i Stockholm och Sverige är en stor givare till organisationen, både genom kärnstöd och projektstöd. 

Moa Kärnstrand