Go to main navigation
Maung Saungkha, är poet och aktivist

Poeten och aktivisten Maung Saungkha åtalas för att ha hänt upp en banderoll i protest mot att internet blockeras i Myanmar.

Foto: Axel Kronholm

nyhet

Poet döms för protest mot internetblockad

Över en miljon människor i Myanmar har varit utan internet sedan förra sommaren. Nu döms poeten och aktivisten Maung Saungkha för att ha protesterat mot internetblockaden.

I juni 2019 släcktes de mobila 3G- och 4G-näten i flera områden i västra Myanmar, med hänvisning till säkerhetsläget. Militären har under flera års tid varit inblandad i strider med rebellgruppen Arakan Army. Sedan januari 2019 har över 100 000 människor fördrivits från sina hem och hundratals civila har dödats i striderna.

Bristen på internet förvärrar krisen ytterligare: den begränsar civilsamhällets möjligheter att samla information om övergreppen och leverera humanitär hjälp. Dessutom hindras befolkningen från att nå information om coronapandemin. 

I slutet av augusti rapporterades landets hittills största utbrott av Covid-19 i just Rakhinestaten, där begränsningen av internet varit mest omfattande.

Åtalas för protest

Aktivister som protesterat mot internetblockaden har åtalats och fängslats. I dag, fredag den 4 september, föll domen mot Maung Saungkha som leder yttrandefrihetsorganisationen Athan (”röst” på burmesiska).

Den internationellt prisade aktivisten och poeten hotades av fängelse, men slapp undan med böter, för att, utan tillstånd, ha hängt upp en banderoll i Myanmars största stad Yangon den 21 juni i år. På banderollen syntes texten ”Mörklägger internetblockaden krigsbrott och död".

Maung Saungkha säger till OmVärlden att han var medveten om riskerna när han hängde upp banderollen.

– Det hör till vårt arbete som aktivister att ta sådana konsekvenser om det är nödvändigt. Internetblockaden innebär att över en miljon människors rättigheter kränks dagligen, säger han.

Tidigare i år dömdes även två studentaktivister till en månads fängelse för att olovligen ha demonstrerat mot internetblockaden i västra Myanmar. Den tidigare allomfattande censuren i Myanmar hävdes 2012, men på senare år har åtalen mot journalister och aktivister ökat.

En av Myanmars största mobiloperatörer är norska Telenor, som likt de andra operatörerna i landet följer regeringens order om att begränsa internet. Drygt 300 000 av mobilanvändarna i Rakhine och Chin som nu förvägras internet är Telenorkunder, enligt den norska tidningen Biståndsaktuellt.

Blockerar etniska medier

Tidigare i år blockerade Telenor, på direktiv från regeringen, hundratals hemsidor som påstods innehålla ”falska nyheter” och pornografi. Men bland de blockerade sidorna finns även nyhetssajterna Development Media Group och Narinjara News som är två av de största etniska minoritetsmedierna i Rakhinestaten.

Linda Lakhdhir på människorättsorganisationen Human Rights Watch har beskrivit blockeringen av de två nyhetssajterna som ”en skandalös attack på pressfrihet och rätten till information”.

I slutet av augusti blockerades även hemsidan ”Justice for Myanmar” som publicerar avslöjanden om korruption och militärens affärsintressen. 

Telenor har beklagat regeringens agerande och sagt att de för en aktiv dialog med myndigheterna för att få dem att lätta på restriktionerna. De publicerar även information om alla begränsningar av internet som görs.

Maung Saungkha anser inte att det är tillräckligt.

– Teleoperatörerna måste följa FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter, men de gör inte det, säger han.

Rätten till information är garanterad i artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, men Myanmar är långt ifrån ensamt om att inte respektera den. Organisationen Access Now, som värnar digitala rättigheter, dokumenterade 213 nedstängningar av internet i 33 länder under 2019, vilket de menar är rekord.

Axel Kronholm, frilansjournalist