Go to main navigation
Joshua Wong, demokratiaktivist Hongkong

Genom att döma demokratiaktivisten Joshua Wong till fängelse hoppas Fastlandskina kunna tysta en stark kritisk röst.

Foto: Neo Siu/Shutterstock

nyhet

Joshua Wong döms till ett års fängelse

Demokratiaktivisten Joshua Wong medverkade tidigare i år i OmVärlden podd om proteströrelsen i Hongkong. Nu döms han och två andra aktivister till fängelse för protester under förra året. 

Förutom Joshua Wong, 24 år, dömdes också Ivan Lam och Agnes Chow, idag onsdag den 2 december, till fängelse för att ha belägrat Hongkongpolisens högkvarter i juni förra året. De tre är alla välkända ledare för den proteströrelse som förra året lockade till mångmiljondemonstrationer i Hongkong.

Joshua Wong, som också är en av grundarna av det politiska partiet Demosisto, ska avtjäna 13,5 månader bakom galler. Ivan Lam Long och Agnes Chow dömdes till sju respektive tio månader i fängelse. 

Måste ha tillstånd

Alla tre har erkänt sig skyldiga till anklagelserna. Brottet ska ha skett i starten av proteströrelsen mot ett politiskt förslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Joshua Wong berättade om protesterna i Omvärlden podd i juni i år.

Åklagarna har bland annat hänvisat till videomaterial som visar hur Joshua Wong använt en megafon för att locka fler demonstranter till polishuset, skriver Hongkongtidningen South China Morning Post, SCMP. På bilderna kan man se hur människor väller in i området kring polishuset i stadsdelen Wan Chai.

Joshua Wong döms bland annat för att ha organiserat en icke godkänd sammankomst. Det är inte tillåtet att organisera demonstrationer i Hongkong utan att först ha myndigheternas tillåtelse. 

Redan suttit i fängelse

Detta är inte första gången som Joshua Wong sitter i fängelse. Sedan han som 14-åring inledde sin aktivistbana och sin skarpa kritik mot Hongkongs regering och mot Peking har han suttit i fängelse två gånger.

Senaste gången han fängslades släpptes han bara dagar innan den protest som han nu döms för. I somras stoppades han också från att ställa upp i Hongkongs parlamentsval.

Regeringskritiker tolkar fängelsedomarna som ett försök av Fastlandskina att tysta en av de mest framstående kritiska rösterna i den tidigare självstyrande regionen. Sedan proteströrelsen startade har man från centralregeringen dragit åt tumskruvarna på Hongkong bland annat genom en ny och internationellt kritiserad säkerhetslag som infördes i somras.

Samtidigt har covid-19 hindrat människor från att fortsätta demonstrera.

Läs också: Kina avsätter pro-demokratiska parlamentariker i Hongkong

Moa Kärnstrand