Go to main navigation
Häslovårdsarbetare med poliocvaccin i Lahore, Pakistan

Kampen mot polio må vara över i Afrika, men måste förstärkas i Pakistan, som här i Lahore. 

Foto: A M Syed/Shutterstock

nyhet

Vild polio utrotad i Afrika

Polio är utrotat på den afrikanska kontinenten. Det konstaterar världshälsoorganisationen WHO med ett offentligt uttalande den 25 augusti. Smittspridningen ökar dock i Afghanistan och Pakistan.

I en nyhetsuppdatering om det globala smittoläget för polio från den 23 juni i år står det att Världshälsoorganisationen WHO:s särskilda nödlägeskommitté för polio gratulerar Nigeria för att ha utrotat polio. Landet var det sista i Afrika med registrerade fall av vilt spritt polio.

Nigeria har inte haft något fall av polio sedan 2016. WHO fick i augusti i år också in rapporter från Afrikas alla länder och väljer nu, den 25 augusti 2020 att konstatera att den afrikanska kontinenten är fritt från vild spridning av polio.

Fortfarande registreras flera fall varje år av vaccindriven poliosmitta. I många länder vaccineras barn med hjälp av droppar i munnen, som består av försvagade poliostammar. Det är billigare och mer praktiskt, men kan leda till ny smittspridning, som dock kan stoppas med vaccin som injiceras.

Redan för två år sedan, 2018, meddelade WHO att polio var på väg att utrotas helt i hela världen. Året innan registerades bara 22 fall i Afghanistan och Pakistan, men när året var slut hade antal fall ökat, till 33. Året därpå, 2019, regsitrerades 176 fall i de två länderna.

Det är framför allt områdena kring gränsen mellan de två länderna som är utsatta. Det handlar om otillgängliga områden med en väpnad konflikt och stor negativ ryktesspridning kring vaccinering. Enligt WHO har vaccinationsprogrammet i Pakistan också fungerat dåligt de senaste åren.

I slutet av juli hade 104 fall av vild polio registrerats i Afghanistan och Pakistan. Den pågående covid-19-pandemin med reserestriktioner försvårar också vaccinationsprogram.  

Erik Halkjaer