Go to main navigation
Carrie Lam

Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, välkomnar att Kina nu kan avsätta politiker som inte ställer sig bakom landets politik. 

Foto: Yung Chi Wai Derek/Shutterstock

nyhet

Kina avsätter pro-demokratiska parlamentariker i Hongkong

Kina har stängt av fyra pro-demokratiska parlamentariker i Hongkong. Detta efter att en ny lag, som gör det lättare att avsätta politiker, klubbats igenom. Flera politiker hotar att avgå i protest. 

Under onsdagen den 11 november beslutade Kinas folkkongress stående utskott, Kinas högsta beslutade politiska organ, att parlamentariker i Hongkong som inte möter kraven om lojalitet kan stängas av. Avstängningen behöver inte godkännas i en domstol, utan kan verkställas omedelbart. 

De första parlamentariker som nu avsätts är de fyra pro-demokratiska politikerna Dennis Kwok, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung och Alvin Yeung. De har alla fyra tidigare i år stoppats från att ställa upp för omval till Hongkongs lokala parlament, Legco.

Bara timmar efter beskedet meddelade de övriga 15 medlemmarna av den pro-demokratiska gruppen i parlamentet att de ämnar sluta i protest. Kinas beslut är det senaste i en rad förändringar som ökat fastlandets inflytande och begränsningar av den yttrande- och åsiktsfrihet som den tidigare självstyrande regionen Hongkong varit känd för. 

I somras införde Peking en ny säkerhetslag som de facto stoppat de flesta möjligheter till demonstrationer och demokratikrav i Hongkong. Många vittnar om att en försiktighet och rädsla infunnit sig i den annars så politiskt aktiva regionen i takt med att en rad gripanden har gjorts under den nya lagen.

Läs också: demokratiaktivisten Joshua Wong om den nya lagen

Experter och aktivister är eniga om att överenskommelsen om ”ett land, två system”, som Storbritannien och Kina slöt vid överlämnandet av Hongkong 1997, i praktiken inte längre existerar. 

– Många ser det här som en mörk dag. Det är svårt för mig att inte hålla med. Men så länge vi behåller vår beslutsamhet att kämpa för frihet, jämlikhet och rättvisa, så kommer vi en dag att få se hur våra kärnvärden blir verklighet, sa politikern Kwok Ka-ki, till New York Times, efter att han tvingats lämna sin plats i parlamentet.  

Att inte leva upp till kraven på lojalitet till Kina är, enligt den nya säkerhetslagen, bland annat att ställa Hongkongs självstyre framför tillhörigheten till Kina. Andra illojala handlingar kan vara att ta emot hjälp från vad Kina anser är utländska krafter som blandar sig i inrikespolitiska frågor eller att agera på ett sådant sätt att det kan riskera den nationella säkerheten

Hongkongs högsta politiker, den av Kina uppbackade Carrie Lam, har i ett uttalande sagt att hon ser fram emot att nu mer effektivt kunna få förslag godkända i parlamentet.

Läs också: Demokratiaktivister inför rätta i Hongkong

Moa Kärnstrand