Go to main navigation
refugees Moria

Efter branden i flyktinglägret Moria, på den grekiska ön Lesbos råder det stor osäkerhet om vart flyktingarna ska ta vägen. 

Foto: Shutterstock

nyhet

Flyktingar kan flyttas till militärläger

Efter en kraftig brand har 12 000 flyktingar i Europas största flyktingläger, på den grekiska ön Lesbos, tvingats bort från sina tillfälliga hem. Vart flyktingarna ska ta vägen är inte klart, men en lösning skulle vara placering i militärläger. 

Tisdag natt, den 8 september, bröt en kraftig brand ut i Europas största flyktingläger, Moria, på ön Lesbos i Grekland. Över 12 000 personer har drabbats och en tredjedel av dessa uppges vara barn.

Ytterligare en brand bröt ut natten till onsdagen i de delar av lägret som inte påverkats av tisdagens brand. Människor ska ha setts springa från sina hem med sina tillhörigheter.

– 408 ensamkommande barn som saknar vårdnadshavare har nu blivit omplacerade till säkrare läger för att sedan kunna utplaceras till andra europeiska länder, säger Dimitra Kalogeropoulou, direktör på International Rescue Committee i Grekland, till OmVärlden.

Moria har varit ett läger för flyktingar sedan 2015 och hade från början en kapacitet att ta emot 3000 personer. Lägret var tänkt som en passage för flyktingar som skulle ta sig vidare till andra europeiska länder, men efter att flera EU-länder ändrade sin flyktingpolitik år 2016 och stängde gränserna blev tusentals strandade i Grekland, och lägret blev snart överfullt.

Läs också: Det stora migrationsspelet

Det är ännu inte fastställd vad som orsakade tisdagens brand. Enligt hjälparbetare och aktivister ska den ha utbrutit efter att boende i lägret reagerat i ilska på beskedet att de tvingas sitta i karantän efter att 35 boende i lägret testats positivt för covid-19.

OmVärlden har även fått uppgifter från boende i lägret som säger att branden var anlagd av utomstående, uppgifter som även bland andra brittiska BBC rapporterat om. Grekiska myndigheter pekar dock ut migranterna själva.

– De drabbade i Moria har förlorat de få tillhörigheter de ägde och står utblottade, strandade på Lesbos gator. Covid-19 är en rådande risk. Det är bekräftat att personer från flyktinglägret har insjuknat, men det är inte kartlagt vart dessa personer befinner sig. Konsekvenserna blir att de som redan är mest utsatta är de som kommer att drabbas hårdast, säger Dimitra Kalogeropoulou.

Läs också: Flyktingläger sätts i karantän

Ytterligare en oroväckande aspekt är att centrum för asylsökande i Moria har brunnit ner. Här förvarades dokument som var relevanta för de drabbades asylprocess.

– Sviterna av branden väntas bli långvariga. Enligt rapporter ska de tusentals flyktingar och migranter vars hem brunnit ner förflyttas till militärläger på ön. De vars boende är intakt ska återgå till lägret i Moria.

International Rescue Committees förhoppning är att EU ska träda fram och samarbeta med den grekiska regeringen för att omplacera flyktingar och asylsökanden inom Grekland och andra länder i Europa. De vill se en förändring inom EU med åtagandet att Moria och liknande flyktingläger inte blir Europas framtida strategi för tvångsmigration. 

– Den rådande situationen är ett bevis på att politik för frihetsberövande och skrämselmetoder inte ska vara på bekostnad av ett rättvist och humant gemensamt europeiskt asylsystem. Det skapar endast mänskligt lidande vilket invånare, lokalbor och hjälporganisationer länge har flaggat för, säger Dimitra Kalogeropoulou.

Sandra Rupar