Go to main navigation
Flyktingar i ett lägret Moria, på ön Lesbos i Grekland.

Följderna kan bli svåra om coronaviruset får fäste i flyktingläger, som tex Moria, på grekiska Lesbos, varnar Läkare utan gränser. 

Foto: Alessandro Penso / Läkare Utan Gränser

nyhet

Läkare utan gränser varnar för EU:s exportförbud av skyddsutrustning

Coronaviruset hindrar inte Läkare utan gränser från att fortsätta arbeta i konfliktområden och nu utökar de även till Iran. Samtidigt varnar organisationen EU för att stoppa export av skyddsutrustning till vårdpersonal. 

EU har beslutat att förbjuda export av vissa skyddsartiklar för sjukvårdspersonal ut ur medlemsländerna. Med förbudet vill EU skydda vårdpersonal som arbetar med att bekämpa coronaviruset inom EU eftersom det råder brist på handsprit och skyddsmasker. 

Stoppet gäller till slutet av april. Läkare utan gränser är kritiska. Det är farligt, säger Katrin Kisswani, sjuksköterska och ordförande för Läkare utan gränser.

— Vi känner redan av att det är svårt att få tillgång till den volym av skyddsutrustning som behövs, säger hon.

Ny Iraninsats

Läkare utan gränser jobbar redan med flera andra insatser för stoppa svårt smittsamma sjukdomar runt om i världen. I alla dessa insatser är det skyddsutrustning avgörande för både sjukvårdspersonalen och andra hjälparbetare. Nu har de också tagit sig an coronapandemin. 

I dagarna avslutade Läkare utan gränser en utvärdering av situationen för coronaviruset i det hårt drabbade Iran. Organisationen har beslutat att inleda en insats även där, förutsatt att de iranska myndigheterna ger grönt ljus. Enligt Katrin Kisswani kommer tillgången på skyddsutrustning bli en utmaning. 

— Har vi inte det vi behöver, så går det inte att påbörja en insats. Med sedan kan det gå att hitta alternativ och provisoriska lösningar, säger hon. 

Särskilt tydlig blir bristen på skyddsutrustning på det fyra sjukhus i norra Italien där Läkare utan gränser finns på plats.

— 1700 personer ur sjukhuspersonalen, åtta procent, har själva drabbats av coronaviruset, säger Katrin Kisswani. 

Flyktingläger en väntande katastrof

Den allvarliga situationen kan bli än värre. Läkare utan gränser varnar för en stundande kris om coronaviruset når något av världens stora kluster av flyktingar. I till exempel flyktinglägren i den grekiska övärlden, som i Moria på ön Lesbos.

— I Moria delar 1 500 människor på en vattenkran, säger Katrin Kisswani. 

På de öarna Lesbos, Chinos, Samos, Kos och Leros finns i dag läger som är byggda för att klara något fler än 6 000 personer, men där lever idag fler än 40 000 människor, flyktingar och migranter. Här är det inte tal om att människor kan sättas i karantän. Många har knappt tak över huvudet och tre till sex familjer kan dela på ett tält.

Många flyktingar är kroniska sjuka och andra akut sjuka utan att kunna få vård. Det gör att många av dem tillhör riskgrupperna för coronaviruset. 

— Skulle det ske ett utbrott där så är det riktigt, riktigt katastrofalt. För förhållandena är så extrema, säger Katrin Kisswani. 

Oklara konsekvenser

— Vad det kan få för konsekvenser kan man bara spekulera i, säger hon. 

Läkare utan gränser har tidigare uppmanat grekiska myndigheter att evakuera landets flyktingläger. Något de nu upprepar. Enligt organisationens representanter i Grekland finns det ingen genomarbetad och realistisk plan för hur ett utbrott av coronaviruset i lägren ska hanteras. 

— Det går inte att stänga gränser och stänga in skyddsutrustning. För att få bukt med det här måste vi fördela utrustning, inte bara i Europa, säger Katrin Kisswani.

Hon påpekar att Sverige måste ta sitt ansvar i EU och vara en röst för rättvis fördelning. 

Moa Kärnstrand