Go to main navigation
Aminatou Haidar, Västsahara

Aminatou Haidar har ägnat hela sitt liv åt Västsaharas frigörelse från Marockos ockupation. Nu hotas hon åter av fängelse.

Foto: Christian Gustavsson/Right Livelihood Award

nyhet

Marockos polis förföljer mottagare av Right Livelihood Award

Förra årets mottagare av Right Livelihood Award, den västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar, trakasseras och hotas av marockansk polis. Den 20 september grundade hon en ny organisation mot ockupationen.

Den nya organisationen heter Det västsahariska organet mot Marockos ockupation (La Instancia Saharaui contra la Ocupación Marroquí). Ett namn som Aminatou Haidar vet provocerar.

– Vi genomförde grundandet mycket diskret för att inte stoppas, men samma dag som det var klart inleddes en svartmålningskampanj mot oss. Vi hotades med våld och fängelse, säger Aminatou Haidar till OmVärlden på telefon från staden El Aaioun. 

Hon är van vid att trakasseras och hotas. Hon har suttit i fängelse i Marocko i fyra år och torterats, men trots det låter hon nu allvarlig. Senast OmVärlden träffade henne var 2015, då hon besökte Stockholm. Då uppmanade hon regeringen att erkänna Västsahara som stat, och svenska företag att inte handla med varor eller naturresurser på ockuperat territorium.

Nio dagar efter att den nya organisationen grundats skulle styrelsen hålla ett första möte, i ett hus i El Aaioun. Tio minuter efter att fyra ledamöter samlats var huset omringat av polis. 

Två medlemmar som kom lite senare stoppades från att komma in på gården. En kvinnlig ledamot trakasserades av polis på gatan utanför.

Enligt Aminatou Haidar har den marockanska åklagarmyndigheten utfärdat en order om att den nya organisationen ska utredas och alla medlemmar gripas. 

– Han sa att organisationen var provocerande och ett hot mot Marockos territoriella integritet, med hänvisning till att Västsahara är en del av Marocko, säger Aminatou Haidar.

Öka trycket på Marocko

Syftet med den nya organisationen är att öka trycket på Marocko, enligt Aminatou Haidar. Hon är organisationens ordförande och säger att det nu gått mer än 40 år utan att FN kunnat göra något åt ockupationen.

– Folk lider. Vårt tålamod är slut. FN-styrkan MINURSO har inte ens kunnat genomföra det uppdrag det är satt för att utföra, att skydda människor för övergrepp. Vi vill påminna det internationella samfundet om att det här handlar om en illegal ockupation och att det västsahariska folkets rätt till självbestämmande och rätt att yttra sig förtrycks av Marocko. 

Sedan den 29 september bevakar polisen hennes och fyra andra styrelseledamöters hus, dygnet runt. Varje gång de lämnar sina hus förföljer polisen dem. Polisen stoppar också besökare från att komma in, inklusive familjemedlemmar.

– Kvinnan som trakasserades på gatan lever själv med sin son. När hon skulle få besök av en grupp kvinnor blev också de trakasserade av polisen. Hennes man arbetar i en annan stad, men har blivit hindrad av polisen från att komma hem, säger Aminatou Haidar.

Agerandet fördöms

Right Livelihood Foundation har fördömt Marockos agerande. I ett uttalande säger stiftelsens vd, Ole von Uexkull att ”detta inte är första gången som det gjorts försök att underminera Haidars fredliga människorättsarbete: det är en del av en lång historia av marockanska myndigheters agerande för att förtrycka det västsahariska civilsamhället. Vi fördömer å det kraftfullaste att det öppnas en undersökning mot medlemmar i den nya organisationen, eftersom det strider mot deras yttrande- och organisationsrättigheter.”

Den 30 september togs bland annat Aminatou Haidars ärende upp i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Detta sedan bland andra Right Livelihood Foundation lyft hennes situation i en rapport om hur människorättsaktivister världen förföljs. 

Den marockanska regimen svarade på rapporten med att Aminatou Haidar inte är en människorättsförsvarare, utan har en politisk agenda som inte hör samman med mandatet för den här rapporten”. Allt sedan hon tog emot förra årets Right Livelihood Award i Stockholm har marockanska myndigheter smutskastat henne och anklagat henne för att vara en del av den väpnade västsahariska befrielserörelsen, Polisario. Något hon själv förkastar.

Erik Halkjaer