Go to main navigation
Hasan Abdullah delar ut mat i Dhaka, Bangladesh.

Revisorn Hasan Abdullah samlar in pengar för att köpa mat till de många människor i Bangladesh huvudstad Dhaka som förlorat sina arbeten i när stora klädföretag, som H&M inte längre köper in textilier. 

Foto: Privat

nyhet

När väst slutar köpa kläder sparkas miljoner textilarbetare

När shoppingcenter gapar tomma i Sverige kan butikspersonalen förlora sina jobb. Värre är det i den andra ändan av kedjan, bland textilarbetarna, när klädindustrin går mot sin största kris på årtionden. 

När coronaviruset drog in över Nordamerika och Europa störtdök efterfrågan på kläder. Klädföretagen ville då inte längre ha vad de beställt från fabriker i låglöneländer. Med avbokningarna drog fabriksägarna i nödbromsen och arbetare sades upp.

I slutet av mars hade fler än en miljon textilarbetare i Bangladesh sagts upp, visar en studie av amerikanska universitetet Penn State och organisationen Workers rights consortium. Majoriteten av de uppsagda arbetarna har skickats hem utan det avgångsvederlag de har rätt till, enligt bangladeshisk lag. 

De arbetare som ännu har anställning har inga jobb att gå till när fabriker håller stängt, som en del av den bangladeshiska regeringens karantän för att hindra spridningen av coronaviruset. Detta i ett land som i princip helt saknar sociala skyddsnät. 

Förödande konsekvenser

Det är inte bara fabriksarbetarna som plötsligt står utan jobb. En stor grupp människor livnär sig också på att sälja mat och saker till textilarbetarna när de är på väg till och från sina arbeten. När fabriker bommar igen förlorar också de sitt levebröd, säger Hasan Abdullah till OmVärlden på telefon från Bangladesh huvudstad Dhaka.

Hasan Abdullah jobbar som revisor, men när hans arbetsplats är stängd passar han på att samla in pengar från givmilda människor. Med pengarna köper han mat, krånglar sig förbi vägspärrar och delar ut till dem som förlorat sin försörjning.

— De som lever ur hand i mun lider verkligen nu. Det är många här som lever under fattigdomsgränsen även i vanliga fall, säger Hasan Abdullah. 

Han beskriver en skrämmande verklighet i den nedstängda mångmiljonstaden Dhaka. Militär hindrar människor att röra sig ute. 

— Om den här situationen fortsätter i ett par veckor till kan det bli hur illa som helst. Människor måste ut och försörja sina familjer. De har ingen mat. De gråter när vi kommer

Svårt veta vems ansvaret är

Svenska modekedjor köper kläder från fabriker i Bangladesh. De äger inte fabrikerna, men i en del fall kan till exempel H&M:s beställningar innebära att en fabrik får ägna hela sin kapacitet åt H&M. Det är därför svårt att veta vems ansvar det är att se till att arbetarna inte svälter. 

Till att börja med ställde vissa klädmärken in beställningar som redan var i produktion eller till och med var klara att skickas iväg från fabrikerna. Varannan fabrik fick inte betalt av klädmärkena för avbeställda beställningar, visar rapporten från Penn state. I flera fall var beställningarna redan klara.

Klädföretagen ändrade sig efter att ha fått kritik. Flera av dem har nu lovat att betala för de beställningar som är gjorda, men det är oklart om det blir några nya beställningar.

— Det är arbetarna som får betala för osäkerheten. Resultatet blir att många arbetare just nu inte bara oroas för sin hälsa utan också för hur de ska lyckas försörja sig, säger Christie Miedema på organisationen Clean clothes campaign i Amsterdam.

— Jobbar du på något av de här klädföretagens huvudkontor finns det skyddsnät som gör att du kan få pengar oavsett, men så är inte fallet för arbetarna. 

”Vi kommer att betala”

För att försöka lösa situationen har Bangladesh regering beslutat om krislån, enligt lokala medier. Lånet räcker bara till att betala arbetarna i tre månader. För att ta del av lånet behöver arbetarna  ett bankkonto, något långt ifrån alla har. 

En av de största köparna av textilier i Bangladesh är H&M. När OmVärlden kontaktar företaget och ber om en intervju, ger ett standardsvar på engelska.

Bland annat skriver H&M att ”vi står vid vårt löfte att ta emot leverans av kläder som redan är producerade samt de som är i produktion. Vi kommer självklart att betala för varorna, på det sätt som kommits överens om. Detta är i linje med våra riktlinjer för ansvarsfulla inköp och gäller alla produktionsländer, inte bara Bangladesh.”

H&M skriver också att den minskade efterfrågan på kläder globalt har påverkat deras beställningar, och att de nu lägger beställningar baserade på prognoser.

I Dhaka är Hasan Abdullah djupt oroad.

— Vi försöker hjälpa våra landsmän så gott det år. Det är ett allvarligt läge nu, säger han.

Moa Kärnstrand