Go to main navigation
39-44015059fb148ae41bf.jpg

Författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj var nära att gripas när maskerade män rörde sig mot hennes bostad i Minsk.

Foto: Creative Commons Attribution Share Alike

Nobelpristagare nära att gripas i Minsk

Författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj var enligt uppgifter nära att gripas i sin bostad i Minsk, Belarus. Hon skyddas nu av tre diplomater och uppmanar allmänheten att ta sig till platsen. 

På onsdagsförmiddagen kom uppgifter om att författaren och nobelpristagaren i litteratur 2015, Svetlana Aleksijevitj var på väg att gripas i Minsk, Belarus. Hon vittnade om maskerade män som var på väg till sin lägenhet och om misstänkta bilar som stod utanför hennes bostad.

Senare bekräftade Sveriges ambassad i Minsk att Svetlana Aleksijevitj inte har gripits.

Ambassadens andreman befann sig under onsdagen på plats i lägenheten samtidigt som Svetlana Aleksijevitj. Enligt uppgifter ska hon ha informerat journalister som samlats utanför bostaden att hon inte tänker lämna landet, skriver DN. Hon uppmanar nu allmänheten att komma till platsen. 

Svetlana Aleksijevitj är den sista kvarvarande medlemmen i det oppositionella Koordinationsrådet som fortfarande är på fri fot och kvar i landet. 

– Det är uppenbart att Lukasjenko vill göra sig av med det här motståndet. Det är därför man nu också ger sig på Aleksijevitj. Hon är givetvis en stor auktoritet som man in i det sista väntat på att ge sig på, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, till OmVärlden.

Vad innebär det att man nu verkar vara beredd att ge sig på henne också?

– Det är fruktansvärt och visar att Lukasjenko inte skyr några medel nu för att hålla sig kvar vid makten.

Martin Uggla tror ändå att det trots förföljelsen av Aleksijevitj och Koordinationsrådet sannolikt kommer att bli svårt för regimen att få stopp på protesterna.

– Det är inte bara ett antal människor på gatan som protesterar, det är folket som gör det, och den protesten fortsätter. Regimen kan inte få stopp på protesterna bara genom att ge sig på Koordinationsrådet. De är inte dirket beroende av det. 

Däremot skulle gripandena kunna ge en avskräckande effekt på folket och skrämma människor som protesterar. Nu hoppas Martin Uggla på starka reaktioner från omvärlden och ingripanden från EU:s håll. 

– Förhoppningsvis kommer det här att leda till uppmärksamhet från omvärlden. Jag tror verkligen att vi kommer få se starka reaktioner – det måste ske och borde ha skett för länge sedan.

Vad har Svetlana Aleksijevitj betytt för kampen om demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus?

– Hon har inte haft någon politisk roll men har under många år fungerat som en sanningssägare och en sund röst i samhället. Hon har förmågan att beskriva vilket tillstånd landet befinner sig i och är en auktoritet som människor lyssnar på. Hon har definitivt en stor plattform genom sin position att nå ut.

Susanna Sköld