Go to main navigation
Oxfambutik i Storbritannien har stängt.

"Det är inte adjö, utan vi ses senare", står det i skyltfönstret på en Oxfambutik i Cumbria, i Storbritannien. Organisationen tvingas nu till stora omstruktureringar.

Foto: David Ridley/Shutterstock

nyhet

Oxfam säger upp var tredje medarbetare

En av världens störstas biståndsorganisationer, Oxfam International säger upp närmare var tredje anställd och drar sig ur 18 länder. Organisationen Oxfam Sverige påverkas inte.

Oxfam International skriver i ett pressmeddelande att organisationen på grund av den pågående coronapandemin påskyndar en redan påbörjad omstrukturering. Av organisationens totalt 5 000 anställda kommer 1 450 att få lämna sina arbeten.  

Av Oxfam Internationals 1 900 partnerorganisationer avslutas samarbetsavtalen med 700. Från att ha närvaro i 66 länder kommer organisationen framöver bara finnas på plats i 48 länder. 

— Jag skulle vilja framföra min djupaste tacksamhet till våra anställda och det otroliga resultat som de uppnått genom att hjälpa de människor och samhällen där vi jobbar att förbättra sina liv. De organisatoriska förändringar vi berättat om idag, i kombination med de förändringar som väntar de kommande månaderna, kommer att lägga grunden för vår framtid i det kommande decenniet, när effekterna av den här förödande pandemin blir tydligare, säger Chema Vera, tf vd för Oxfam Internationel i pressmeddelandet. 

Den svenska organisationen Oxfam Sverige påverkas inte direkt av nedskärningarna, då kontoret har sin egen ekonomi och organisatoriska struktur. Verksamheten handlar främst om påverkansarbete och att samla in pengar till Oxfam Internationals arbete ute i världen. 

— På så vis påverkas vi av coronakrisen. Vi har liksom många andra fått stoppa vår face-to-face-verksamhet för att värva månadsgivare. Det påverkar intäkterna. Sen drabbas vi så klart indirekt av att den internationella organisationen får ett mindre fotavtryck ute i världen, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam Sverige.

Minskad insamling från till exempel Oxfam Sverige ligger också delvis bakom den påskyndade nedskärningen globalt. I pressmeddelandet konstaterar Oxfam International att organisationens finanser har drabbats hårt av coronakrisen, och nämner bland annat minskad försäljning och insamling via lokala insamlingskontor 

Robet Höglund säger att situationen blir extra tuff eftersom behoven ute i världen just nu är mycket stora. I pressmeddelandet säger Chema Vera att ”coronaviruset har gjort vårt arbete viktigare än någonsin, samtidigt slår det mot vår förmåga att leverera.”

Erik Halkjaer