Go to main navigation
Bankhus 90 i Rissne, Sundbyberg

Banken SEB:s tidigare lokaler i Rissne, Sundbyberg, ser nu ut att öppna dörrar för biståndsmyndigheten Sidas 500 anställda. 

Foto: Karsten Ratzke

nyhet

Sida flyttar till Rissne

Som Omvärlden tidigare rapporterat har Sida sedan en tid sonderat nya lokaler i Rissne, norr om Stockholm. Sida bekräftar nu att myndigheten planerar för en flytt till området.

I ett pressmeddelande den 29 september i år meddelar biståndsmyndigheten Sida att man förhandlar om flytt till nya lokaler i Ursviks entré, eller det så kallade Bankhus 90, i Rissne, i Sundbyberg kommun, norr om Stockholm. Detta sedan myndigheten fått 43 förslag på lokaler runt om i Stockholms län.

Som OmVärlden tidigare rapporterat kontaktades Sida redan i oktober 2018 av världens största bolag för fastighetsrådgivning, Cushman & Wakefield, om lediga lokaler i banken SEB:s tidigare lokaler i Bankhus 90. Detta bara nio månader efter att myndigheten fått ett regeringsuppdrag att flytta till Botkyrka kommun.

Så sent som den 30 oktober 2019 skrev ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, i ett skriftligt svar på en riksdagsfråga att Sida ska flytta till Botkyrka. Frågan var ställd av Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark. 

Bara en och en halv månad senare bokar Sidas projektledare för flytten, Rebecka Rebecka Orrenius Allfram, in ett möte med Johan Zachrisson på Cushman & Wakefield, för att diskutera möjligheterna i BNakhus 90, enligt mejl OmVärlden tagit del av. Detta trots att regeringsuppdraget fortfarande var att hitta lokaler i Botkyrka.

Det skulle dröja sex månader innan Sida fick ett nytt uppdrag av regeringen att leta lokaler även i andra kommuner i Stockholms län. Under tiden hade Sida flera möten och en dialog med Cushman & Wakefield om lokalen i Rissne. Dagen efter regeringsbeslutet bokade Rebecka Orrenius Allfram och Johan Zachrisson in ett nytt möte. 

Sidas överdrirektör Marie Ottosson har vid upprepade tillfällen sagt till OmVärlden att det varit svårt att flytta till Botkyrka då det rått brist på lediga lokaler. Botkyrka kommun ska dock så sent som i maj i år visat Sida tre lediga lokaler i kommunen. Sida ska även fått ta del av flera förslag på nybyggda lokaler i kommun, men avvisat dem då myndigheten anser att den inte får genomföra en byggentrepenadupphandling.

– Sida har inte mandat att genomföra en byggentreprenadupphandling. Den enda möjligheten är därför att Sida hyr ett befintligt kontor. Därför hemställde vi till refgeringen om utökat sökområde, säger Marie Ottosson i Sidas pressmeddelande. 

Redan i februari 2019 meddelade Sida också att man riskerade att tappa var fjärde anställd om Sida flyttade till Botkyrka. Detta enligt en medarbetarundersökning Sida gjort.

Marie Ottosson säger till OmVärlden att hon i dagsläget inte vet om en liknande enkät rörande flytten till Rissne kommer att göras. Lisbeth Nylund, som är facklig företrädare för de ungefär 160 anställda som är anslutna till fackförbundet ST, säger till OmVärlden att de bland sina medlemmar planerar en enkät om flytten. Luis Larrea, facklig representant för Sidas ungefär 360 SACO-anslutna medarbetare, säger att de kommer följa upp hur flyttbeslutet tas emot bland sina medlemmar.

OmVärlden har tidigare rapporterat om att Sida fick in 16 förslag om nya lokaler efter regeringsbeslutet den 11 juni i år. Det var de förslag som fanns med i de mejl som OmVärlden begärt ut från myndigheten. Enligt Sida har man fått in ytterligare 27 andra förslag på annat vis, genom advokatbyrån Setterwalls och fastighetskonsulten Newsec. 

Erik Halkjaer