Go to main navigation
En utbrunnen bil i Niger

Med attackerna på franska biståndsarbetare i Guatemala och Niger har 2020 blivit det dödligaste året på sju år för internationella biståndsarbetare.

Foto: RTE

nyhet

Sju franska biståndsarbetare dödade i Guatemala och Niger

Inom loppet av 24 timmar har sju franska biståndsarbetare skjutits ihjäl i Guatemala och Niger. Inte sedan 2013 har fler internationella biståndsarbetare dödats i arbetet som hittills i år. 

Den bil som fransmannen Benoît Pierre Amedee Maria färdades i träffades av elva kulor. Fransmannen som ledde den franska organisationen Agronomer och veterinärer utan gränser i landet avled omedelbart under attacken den 8 augusti i år.

Benoît Maria blev 60 år och hade arbetat i 20 år med Guatemalas ursprungsfolk, bland annat i samarbete med den svenska biståndsorganisationen Diakonia. 

Sveriges blivande ambassadör i Guatemala, Hans Magnusson, kände Benoît Maria. Hans Magnusson har arbetat i landet vid flera tillfällen och minns en lågmäld och jordnära person, säger han till OmVärlden. 

– Det fanns nog få andra som så väl kände till mayaindianernas jordbruksmetoder som Benito, som han kallades. Sist jag träffade honom fungerade han som rådgivare i ett biståndsprojekt som vi på Sida drev i Guatemala, säger Hans Magnusson.

Dagen efter mordet på Benoît Maria attackerades en bil från den franska organisationen ACTED av beväpnade män på motorcyklar i Niger. Bilen brändes och chauffören, en lokalanställd nigerier och sex franska medborgare hittades ihjälskjutna på marken intill bilen. 

Vilka som dödat biståndsarbetarna i Guatemala och Niger är oklart. I Niger skedde attacken i ett område där flera väpnade islamistgrupper är aktiva, som Boko Haram, IS och Al-Qaeda. I Guatemala är våld och straffrihet utbrett. Representanter för organisationer som kämpar för småbönders och ursprungsfolkens rättigheter, ofta i relation till jordbruk och miljö, är särskilt utsatta. 

Miljörättsaktivister utsatta

Att biståndsarbetare attackeras i Guatemala är ovanligt, men förra året dödades tolv lokala miljörättsförsvarare, enligt organisationen Global Witness. Den svenska biståndsorganisationen We Effect vittnar också om hur utsatta deras lokala samarbetspartners är i Guatemala. Hot, trakasserier och fysiska attacker har blivit allt vanligare.

– Situationen i Guatemala är säkerhetsmässigt svår, särskilt för människor som vill gott och försöker förändra saker till det bättre. För att komma tillrätta med detta är nyckeln straffriheten. Bara genom att stoppa den kan våldet minska, säger Hans Magnusson.

Enligt Sveriges blivande ambassadör i Guatemala är situationen inte unik för just Guatemala. Det utbredda våldet drabbar också människor i andra länder i Centralamerika, som El Salvador och Honduras. Hans Magnussons mandat som ambassadör inbegriper också de länderna.

Hittills i år har nio internationella biståndsarbetare dödats i arbetet, enligt statistik från The Aid Worker Security Database. Samtidigt har 66 lokalanställda biståndsarbetare dödats. Lokalanställd personal är långt mer utsatt än internationell personal. 

Läs också: Svensk kidnappad - utsända tränas för farliga situationer

I jämförelse med tidigare år har det inte dödats så många internationella biståndsarbetare i världen, under perioden 1 januari till 10 augusti, sedan 2013. Totalt dödades det året 160 biståndsarbetare, varav 13 internationella arbetare (10 under perioden 1 januari till 10 augusti).

Förra året dödades totalt 125 biståndsarbetare runt om i världen, varav 7 internationella arbetare. En minskning sedan 2017 och 2018 då 139 (8 internationella, bland andra svenska Zaida Catalán) respektive 131 dödades (3 internationella). 

Till de farligaste länderna för biståndsarbete räknas Syrien, Afghanistan och Sydsudan. Att biståndspersonal attackeras i Latinamerika är relativt ovanligt, men det har skett vid enstaka tillfällen de senaste åren, just i Guatemala, men också i Haiti. 

Läs också: Anställd kidnappad: Norska flyktingrådet döms till dryga böter

Erik Halkjaer