Go to main navigation
Flickor i skola i Somalia

Allt fler flickor i Somalia kan gå i skolan, men om konservativa krafter i landet får som de vill riskerar flera av dem att giftas bort mot sin vilja. 

Foto: Shutterstock

nyhet

Somalia på väg att legalisera barnäktenskap

Efter åratal av förhandlingar skulle barnäktenskap förbjudas i Somalia, men i elfte timmen stoppades förslaget av konservativa krafter. Istället kan barn- och tvångsäktenskap bli fullt lagligt.

– Det känns som om vi rör oss bakåt, säger Sadia Allin, Somaliachef för biståndsorganisationen Plan international, till Omvärlden på telefon från Somalias huvudstad Mogadishu.

Hon är bedrövad, upprörd och oroad.

För sju år sedan kom Somalia överens med FN om att landet skulle förändra sin lagstiftning kring sexuellt våld. I Somalia är det långt ifrån ovanligt med tvångsäktenskap.

I fem år involverades stora delar av samhället där representanter från civilsamhället, religiösa ledare och flickor och kvinnor deltog. För två år sedan lades ett förslag om en ny lag fram till regeringen.

Lagförslaget innebar bland annat att ingen under 18 år får giftas bort mot sin vilja och ingen får utsättas för några former av sexuella övergrepp. Fängelsestraffen för förövarna skulle förlängdes.

”Familjens medgivande gäller”

Förra året grusades hoppet för dem som arbetar för ett Somalia som är friare och säkrare för unga flickor och kvinnor. Parlamentets talman skickade tillbaka lagförslaget och krävde tillägg.

I augusti i år presenterades det omgjorda förslaget. Skillnaden mot det tidigare förslaget är stor, konstaterar Sadia Allin. 

– I det nya förslaget tillåts äktenskap så snart flickan är könsmogen, oavsett ålder. I praktiken blir det familjens medgivande som gäller, säger hon.

Enligt förslaget skyddas barn inte heller från sexuella övergrepp. Gränsen för vem som är ett barn skulle inte heller gå vid 18 år, så som var fallet i det tidigare förslaget.

– Definitionen av våldtäkt ändras också, så att det inte längre kan gälla till exempel pojkar som blir våldtagna. De kan alltså inte få upprättelse, säger Sadia Allin.

Sadia Allin säger att det nya förslaget tagits fram bakom stängda dörrar.

– Ingen från civilsamhället har fått delta.

Fördöms av omvärlden

Sadia Allin själv giftes själv bort när hon var 17 år, men flydde från sitt äktenskap. Först ville hennes familj inte förlåta henne, men efter ett tag förstod de att hon inte tänkte ge upp. Långt ifrån alla unga har den möjligheten.

I dagens Somalia är 45 procent av flickorna bortgifta eller ”bortlovade” innan de fyller 18 år, enligt en FN-kartläggning. Familjens incitament att gifta bort en dotter är starkt, då det ofta ger en ökad ekonomiskt trygghet.

Det nya lagförslaget har fått människorättsorganisationer att slå larm. FN och Afrikanska unionen fördömt det och vädjat till Somalia att inte gå vidare med förslaget. 

– Förslaget är ett brott mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och somalisk federal grundlag, säger Sadia Allin.

Hon tror att förslaget lagts fram nu eftersom de religiösa ledarna märker att unga flickor börjat förstå och uttrycka sina rättigheter allt mer. Hon ser det dagligen i sitt arbete.

Lagförslaget har bordlagts för tillfället. Detta på grund av pågående oroligheter i Mogadishu, dock ej relaterade till lagändringen. Lagförslaget läggs fram för omröstning så snart situationen tillåter.

– Jag tror att det kommer att godkännas, säger Sadia Allin. 

Moa Kärnstrand