Go to main navigation
Person i skyddsdräkt och mask ber i kyrka i Quito, Ecuador.

Katolska kyrkan har vidtagit stora säkerhetsåtgärder när Ecuadors huvudstad Quito öppna upp efter tre månades karantän i spåren av coronapandemin.

Foto: Shutterstock

nyhet

Stor oro när pandemins dödligaste land öppnar

I inget annat land i världen har överdödligheten under pandemin hittills varit så stor som i Ecuador. I huvudstaden Quito ökar också antalet smittade samtidigt som staden öppnar upp efter tre månaders karantän.

I april vände sig världens ögon mot kuststaden Guayaquil, i Ecuador. Staden hade snabbt förvandlats till ett latinamerikanskt epicentrum för spridningen av covid-19.  

Under sex veckor i mars och april räknade Ecuadors regering med att 14 600 människor dog i delstaten Guayas, där Guayaquil ligger. Ett vanligt år ligger dödstalet i delstaten på 3 000 personer under samma period.

Raúl Harari är läkare, specialist på offentlig hälsovård och doktor i arbets- och miljömedicin, och har bland annat studerat och forskat i Sverige. Han beskriver utvecklingen i Guayaquil nästan som en perfekt storm. 

– Det var som en dominoeffekt. En mycket allvarlig situation, smärtsam för folk och som visade på stor maktlöshet. För att samla ihop alla kropparna fick man kalla in militären som åkte runt med lastbilar. Det saknades en strategi, vilket fick en allvarlig effekt, säger Raúl Harari via länk till OmVärlden.

Det första fallet av covid-19 registrerades i Ecuador den 29 februari, tre dagar efter det första fallet registrerats i Latinamerika (i Brasilien). Den 13 mars avled den första personen i pandemin. 

Ecuadors regering införde i mars karantän med undantag för nödvändiga ärenden som att köpa mat och mediciner, utegångsförbud och undantagstillstånd. 

– Man ville på detta sätt snabbt bromsa människors rörlighet och försöka kontrollera smittspridningen. Samtidigt pågick en explosiv utveckling av antalet fall. Man bistod med livsmedelshjälp till särskilt utsatta och spred kommunikation om hur man som enskild individ skulle kunna förhindra smitta, säger Raúl Harari.

Enligt Raúl Harari sattes åtgärderna in försent. Dessutom saknades en strategi. Sjukvårdspersonalen saknade skyddsutrustning, det fanns ingen testutrustning. Följden blev katastrofen i Guayaquil. 

När den brittiska tidningen Financial Times i början av juli sammanställde överdödligheten i spåren av pandemin hamnade Ecuador överst på listan. Inget annat land i världen har registrerats så många fler dödsfall än normalt under perioden januari-juni. 

Financial Times har räknat att Ecuador registrerat 21 500 fler dödsfall än normalt under perioden. Den ecuadorianska tidningen El Universo har samtidigt tagit fram siffror som säger att 20 400 fler än vanligt dog under perioden 1 mars till 15 juni. 

– Det finns inte tillräckligt med sängar på sjukhusen, inga bårhus för liken, inga kylsystem där kropparna kan förvaras. I Guayaquil har militären sagt att de plockade upp närmare 200 lik per dag när det var som värst. Och kropparna identifierades inte. Än idag söker folk efter sina anhöriga, säger Raúl Harari.

Guayaquil har vid det här laget börjat öppna upp igen. Den ekonomiska aktiviteten är igång igen. Enligt borgmästaren, som själv smittades, registrerar man numer 20 nya smittfall per dag och ingen har dött på snart en månad. 

Samtidigt öppnar också huvudstaden Quito upp. Detta trots att antalet smittade i staden ökar. Just nu registreras 100-120 nya fall per dag. Raúl Harari, som själv sitter i karantän på grund av sin ålder, säger att stadens borgmästaren sagt att sjukhusen är fulla och sjukvården inte klarar mer.

– Det är situationen när nu 150 000 personer ska återvända till arbetet i hela landet, varav majoriteten här i Quito. Det kräver fungerande kollektivtrafik och service runt ikring som mat och andra tjänster. Risken för smittspridning ökar och många är mycket oroliga, säger Raúl Harari.

Situationen i Ecuador är inte lika allvarlig som i Brasilien, Peru, Chile och Mexiko, men pandemin är långt ifrån över och risken för smittspridning fortsatt mycket stor. Samtidigt är trycket på landets regering att öppna upp landet stort. Ekonomin var svag redan före pandemin.

Totalt har fler än 200 000 människor i Ecuador redan förlorat sina arbeten, enligt regeringen. I den siffran ingår inte de närmare fyra miljoner ecuadorianer som inte har någon formell anställning, utan är hänvisade till den osäkra informella sektorn som drabbats hårt av karantän och utegångsförbud. 

Ecuadors centralbank förutspår en negativ tillväxt på 7,3-9,6 procent för år 2020. De redan stora ekonomiska klyftorna och fattigdomen i landet kommer att öka. Världsbanken spår att Ecuadors ekonomi kommer att krympa 7,4 procent, vilket är ungefär lika mycket som banken tror att hela Latinamerikas ekonomi kommer att backa under året. 

Erik Halkjaer