Go to main navigation
Magufuli.jpg

Under Tanzanias president, John Magufuli, har demokratin försvagats, och i det kommande valet väljs han troligen om för en andra mandatperiod.

Foto: Paul Kagame

Nyhet

Tanzanias president kväver opposition inför valet

Inför valet den 28 oktober i Tanzania gör sittande president John Magufuli sitt yttersta för att behålla makten. Flera aktörer vittnar om stora inskränkningar i yttrandefriheten och en nedtystad opposition.

President John Magufuli är Tanzanias femte president sedan landet blev självständigt 1965. Efter att han tog över makten 2015 införde hans parti, det styrande Revolutionära partiet (CCM), ett generellt förbud mot politiska sammankomster som gällt fram till valet den 28 oktober. Inskränkningarna i landet har trappats upp i valspurten och presidenten gör allt för att behålla makten i ytterligare fem år till.

Organisationen Amnesty international lyfter i en rapport att nyhetsbevakningen begränsats stort i landet. Den regeringskritiska tidningen Tanzania Daima stängdes i juni ned av chefen för landets informationsmyndighet som också är presidentens talesperson. Även tv-kanalen Kwanza har stängts ned med hänvisning till att kanalen haft ett ”vinklat och vilseledande innehåll”.

Kerstin Bergeå bevakar valet i Tanzania för Act Svenska kyrkans räkning. Hon har kontakt med väljare i landet och följer den politiska valspurten från Sverige, men hoppas snart kunna återvända till Tanzania.

Enligt Kerstin Bergeå finns ett stort stöd i landet för den sittande presidenten Magufuli och Revolutionära partiet (CCM).

– Det finns många på landsbygden som är imponerade av presidenten, han har varit ganska bra på att leverera resultat sedan han valdes till president. Tanzania har också sjunkit i korruptionsindex, vilket var det han gick till val på, säger Kerstin Bergeå till OmVärlden.

Samtidigt vittnar hon om att människor är rädda för att stötta oppositionen. Det finns ett hot om att viktiga satsningar kommer försvinna om presidenten inte får sitta kvar. 

– Jag hör om väljare som inte kommer rösta alls eftersom de känner att det redan är bestämt på förhand att regeringspartiet kommer utropa sig till segrare. De känner att de ändå inte kan påverka valutgången. Mugufuli vill inte släppa ifrån sig makten och han använder lagen för att inskränka på demokratin. Allt tyder på att han inte är redo att lämna. 

Minskat stöd från Sverige

Tanzania är efter Afghanistan det land som de senaste åren tagit emot mest bistånd från Sverige. 2018 uppgick biståndet till över 1 miljard kronor, men i februari antog regeringen en ny strategi för utvecklingssamarbete med landet som innebär att stödet minskar till 600 miljoner kronor per år.

– Att vi har minskat stödet är inget vi kommer att omvärdera, det är snarare en fråga om vi kan göra ytterligare saker som i bästa fall kan ha betydelse eller visa tydligt att vi inte accepterar det här. Vi anser att regimen måste stå upp mer för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingsarbete, till OmVärlden.

Han understryker att utvecklingen i Tanzania i samband med valet är oroväckande och att allvarliga inskränkningar gjorts på demokratin i landet. 

– Det har hela tiden varit en negativ utveckling när det gäller mänskliga rättigheter, utrymmet för civilsamhället och möjligheter för oppositionen. Det har inte blivit bättre utan det fortsätter. Presidenten har drivit igenom en rad lagar. Nu ser vi en väldigt oroande utveckling, inte minst kopplat till valet. Man tillåter inte valobservatörer på samma sätt som i tidigare val och det verkar vara betydligt svårare för oppositionen att agera.

Oppinionspolitiker har gripits

Tundu Lissu som är oppositionens kandidat blev 2017 skjuten med 16 skott. Han har varit borta från landet i tre år för rehabilitering i Belgien och är nu tillbaka för att kampanja mot presidenten. Enligt Kerstin Bergeå drar han en stor publik, samtidigt tar han stora risker, och hon tolkar det som att han är medveten om att han riskerar att gripas eller utsättas för nya mordförsök. Hittills har minst 17 opinionspolitiker gripits. En del sitter fortfarande fängslade medan andra har släppts. 

En för president John Magufuli viktig väljargrupp är landets kvinnor. ¨Under den senaste tiden har filmer spridits i sociala medier där politiker från presidentens parti utför sysslor som i landet anses kvinnligt kodade, allt för att få sympatier från fler kvinnliga väljare.

Samtidigt har presidenten själv stått för en rad uttalanden som varit såväl rasistiska som sexistiska. Exempelvis har han vid ett flertal tillfällen uttryckt att det är bättre att rösta på en kvinna med ljusare brun hudfärg än mörk.

– Han har sagt att har stort förtroende för bland annat vice presidentkandidaten Samia Suluhu för att hon har så ljus hud. Och en annan partikamrat har avrått väljarna från att rösta på kvinnor inom det egna partiet som menstruerar eftersom de, enligt den manliga lokalpolitikern, inte kommer kunna representera partiets medlemmar.

Women Human Rights Defenders i Tanzania har i ett uttalande krävt att de kränkande uttalandena stoppas.

Kerstin Bergeå förutspår att John Magufuli snabbt kommer att utropa sig till vinnare oavsett antalet röster. Oppositionens Tundu Lissu har uppmanat till fredliga protester om så sker.

Susanna Sköld