Go to main navigation
Greta Thunberg

Greta Thunberg tar över Peter Wolodarskis roll som chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag.

Foto: Anders Hellberg/Wkimedia Commons

NYHET

Thunberg ersätter Wolodarski – för en dag

Greta Thunberg har tidigare kritiserat mediernas klimatrapportering. Nu får hon chansen att själv ansvara för det som skrivs när hon tar över chefredaktörskapet för Dagens Nyheter under en dag.

I december är det dags för Peter Wolodarski att lämna över som chefredaktör för Dagens Nyheter och låta klimataktivisten Greta Thunberg ta över – för en dag.

Enligt DN dök idén upp på redaktionen efter att Greta Thunberg varit inbjuden till tidningen för att tala om medierna och klimatkrisen. Hon riktade stark kritik mot DN och andra medier för att klimatfrågan inte behandlas som en stor nyhet och mycket allvarlig kris.

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN nappade på förslaget från redaktionen och kontaktade Thunberg – som valde att tacka ja.

– Den absolut vanligaste kritiken från våra läsare det senaste året har varit att vi inte tar klimatet på tillräckligt stort allvar. Vi vill bli bättre på att belysa denna fråga ur en mängd olika perspektiv – en av de viktigaste utmaningar vi står inför som journalister. Det här är ett sätt att göra det och vi är nyfikna på vad vi kommer att lära oss av hennes medverkan, säger Peter Wolodarski till Dagens Nyheter.

Greta Thunberg säger till DN att hon hoppas att det här kan leda till att DN och andra medier börjar behandla klimatkrisen som den stora kris det faktiskt är.

– Jag hoppas att detta kan influera DN och andra medier, säger Greta Thunberg till tidningen.

Hon berättar att hon tänker sig färre opinionstexter och katastrofbeskrivningar. Istället vill hon lyfta fler granskningar som visar hur verkligheten ser ut, och ha med intervjuer med personer som har mycket kunskap om klimatkrisen.

Susanna Sköld