Go to main navigation
Hjälppersonal med båt i vatten

Räddningsarbetare från Honduras Röda Kors bistår drabbade efter den tropiska stormen Eta. 

Foto: Honduras Röda Kors

nyhet

Tropisk storm orsakar stora skador i Centralamerika

Trots att orkanen Eta snabbt nedgraderades till en tropisk storm när den nådde Nicaragua har kraftiga regn och vindar lämnat tiotusentals människor hemlösa. I Guatemala pågår hjälparbetet för att finna 100 försvunna personer. 

– Orkanen Mitch var ingenting mot det här. Titta där borta. Mitch nådde dit ner. Nu når vattnet hit upp. Det här är dubbelt så stort som Mitch. Vi är helt isolerade här ute. Onsdag natt var en mardröm, när de två vattendragen flöt ihop, säger Giovanni Lara, till reportern på Radio Progreso, utanför El Progreso, i norra Honduras.

Giovianni Lara står på en bro, utefter vägen mellan städerna El Progreso och La Lima. Ett av de områden som drabbats hårdast av orkanen Eta, i Honduras. Med hjälp av Radio Progreso går det att via Facebook följa räddningsarbetet, ofta med båt som tar med rödakorspersonal till isolerade samhällen.

Journalister på plats, som OmVärlden talat med, säger att det är svårt att få kontakt med de värst drabbade eftersom mycket av kommunikationen brutits. Enligt Internationella rödakorsfederationen, IFRC, har närmare en halv miljon människor i Honduras, Guatemala och Nicaragua drabbats. 

I ett pressmeddelande skriver IFRC att orkanen Eta kan det vara det största hotet mot Centralamerika sedan orkanen Mitch, som drabbade stora delar av Centralamerika i oktober och november 1998. 

”I Honduras har redan 400 000 människor drabbats direkt av stormen, men den siffran kan fördubblas under de närmaste timmarna. Våra team på marken rapporterar om svåra skador, översvämmade samhällen, förstörda hem och människor som tvingats lämna sina hem”, säger Felipe del, på IFRC i ett uttalande den 6 november.

Den 9 november rapporterade de lokala räddningstjänsterna i Honduras och Guatemala att minst 80 personer omkommit i orkanen och tiotusentals blivit hemlösa. De flesta ska ha dött i Guatemala där man även söker efter fler än 100 personer som försvunnit efter att ett jordskred jämnat byn Quejá, i regionen Alta Verapaz, med marken.

En halv miljon drabbade  

Hittills räknar regeringarna i de två länderna med att minst 500 000 människor drabbats och att fler än 20 000 blivit hemlösa. Ett stort antal vägar och broar ska ha förstörts och stora arealer åkermark. 

Orkanen Eta nådde den nicaraguanska Atlantkusten den 3 november som en kategori fyra-orkan, på Saffir-Simpsons femgradiga skala. Redan dagen efter hade den försvagats till tropisk storm och drog in över Honduras och Guatemala med kraftiga regn och vindar. 

Den 6 november fortsatte stormen vidare ut över Karibien. På den nicaraguanska Atlantkusten rapporteras det om att 30 000 människor ska ha evakuerats, men den lokala människorättsorganisationen Cejudhcan fördömer regeringens ovilja att bistå de drabbade som förlorat sina hem och jordbruk. 

Orkanen Mitch var en kategori fem-orkan som drog fram över Centralamerika i fem dagar i oktober och november 1998. Det anses vara den värsta orkan som någonsin nått fastlandet på det västra halvklotet. 

Fler än 11 000 människor dödades och minst lika många räknas som försvunna efter Mitch. Långt fler än två miljoner människor drabbades och 100 000-tals blev hemlösa. Bara i Honduras förstördes fyra femtedelar av landets infrastruktur och skadorna uppgick till 40 miljarder kronor, vilket var ungefär 95 procent av landets BNP. 

Erik Halkjaer