Go to main navigation
Manlig textilarbetare med mask i Pakistan

Textilindustrin i Pakistan har drabbats hårt på grund av minskad efterfrågan i spåren av covid-19-pandemin.

Foto: Mfaheem Faheem/Shutterstock

nyhet

Världens textilarbetare går miste om lön i pandemins spår

Miljoner textilarbetare har fått minskad lön eller ingen lön alls sedan pandemin startade, visar en ny rapport. ”Det har varit väldigt tufft för arbetarna att få mat på bordet”, säger pakistaniern Khalid Mahmood.

I Pakistan, som är ett av Asiens största textilproducenter med tusentals klädfabriker, fick arbetarna gå hem när landet stängde ner i mitten av mars. De allra flesta blev då helt utan lön och visste inte om de skulle få sitt jobb tillbaka, berättar Khalid Mahmood, som jobbar på organisationen Labour Education Foundation i Pakistan. 

– Många arbetare fick inte ens sin lön för februari. Trots ett officiellt beslut att fabriksägarna skulle betala ut lönen, säger han till OmVärlden på telefon från Lahore.

Många arbetare i klädfabrikerna saknar anställningsavtal och fackrörelsen är svag i Pakistan, ett land där organisationsfriheten är svårt kringskuren.

Förlorat 40-50 procent av lönen

Rapporten, som är gjord Amsterdambaserade nätverket Clean clothes campaign (CCC) är en sammanställning av den ekonomiska situationen för arbetare i klädfabriker i Syd- och Sydostasien under perioden mars-maj i år. Nätverket uppskattar att textilarbetarna förlorat mellan 40 och 50 procent av sina löner under perioden. 

CCC påpekar att siffrorna är uppskattningar baserade på undersökningar i länderna och att det sannolikt är betydligt värre situation på många platser.

– Enligt våra beräkningar har arbetare i Indonesien och Bangladesh blivit utan lön till ett sammanlagt värde av 400 respektive 500 miljoner dollar, säger David Hachfeld, CCC, en av de som räknat för rapporten, i ett pressmeddelande. 

Orsaken till att arbetarna blir utan jobb och lön är att klädföretagen stoppade sina beställningar i samband. Detta eftersom efterfrågan avstannat. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade exempelvis i våras att nära 1 100 klädfabriker i Bangladesh fått beställningar tillbakadragna på grund av pandemin, till ett värde av omkring 1,5 miljarder dollar.

Khalid Mahmood, på Labour Education Foundation. Foto: privat

”Får ta sms-lån” 

De redan låga lönerna i klädindustrins fabriker har inte tillåtit arbetarna att spara pengar för att kunna leva av i tuffare tider. Det gör att många nu får kämpa för att klara sig, säger Khalid Mahmood i Pakistan.

– Majoriteten av arbetarna här har heller inte rätt till ekonomiskt bidrag från samhället, utan har fått ta sms-lån, säger han. 

En del arbetare har fått hjälp av civilsamhället, men utrymmet för den typen av organisationer att agera i Pakistans tuffa politiska klimat är inte enkelt.

– Den regering vi har prioriterar inte arbetarnas rättigheter. En stor orsak till det är att många fabriksägare är inblandade i industrin. 

Khalid Mahmood intervjuade nyligen ett antal arbetare, som berättade att de precis blivit kallade tillbaka till sin fabrik eftersom de internationella klädmärkena återupptagit viss beställning. 

Moa Kärnstrand