Go to main navigation
Lärare demonstrera mot kuppen i Myanmar

Lärare i Myanmar demonstrera mot militärkuppen. Bilden är manipulerad för att dölja personernas ansikten så att de inte råkar ut för repressalier. 

Foto: Wikimedia commons

NYHET

Europaparlamentet vill att EU agerar tuffare mot juntan i Myanmar

USA har infört sanktioner mot militärjuntan i Myanmar. Samtidigt ger EU budgetstöd till den burmesiska staten och finansierar även polisen, som efter kuppen bland annat skjutit ihjäl fredliga demonstranter. 

Under torsdagen den 11 februari antog Europaparlamentet en resolution om Myanmar. Parlamentarikerna vill att EU inför sanktioner mot militärjuntan och dem som ligger bakom militärkuppen i landet. 

– Vi vill också att alla folkvalda släpps fria omedelbart, att Everything but arms-avtalet avbryts och uppmanar medlemsstaterna att agera mot juntan. Det är också viktigt att sanktioner mot alla de ledande personerna inom militärjuntan införs och att stödet till polisen upphör. Att det fortfarande pågår är frustrerande, säger Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, till OmVärlden.

Två dagar före resolutionen genomförde parlamentet en debatt med EU-kommissionens högsta representant för utrikesfrågor, Joseph Borrell. Samtidigt valdes USA:s president Joe Biden att inför sanktioner mot juntan, något som EU ännu tvekar om.

– EU måste ta en ledande roll inom demokrati och mänskliga rättigheter och sätta ner fötterna mot diktaturen, säger Evin Incir.

Förra året avbröt EU sitt Everything but arms-avtal med Kambodja för att landet gick i en allt mer auktoritär riktning. Det talar för att EU kan komma att avbryta avtalet även med Myanmar. Avtalet ger vissa handelsförmåner, men inkluderar inte krigsmaterial. 

EU driver en rad biståndsprojekt i Myanmar, bland annat ett budgetstöd till utbildningsdepartementet och ett stöd till polisen för att bli bättre på mänskliga rättigheter. I ett kommande avsnitt av OmVärlden podd säger Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, att EU inte kan ge budgetstöd till Myanmar under de rådande omständigheterna.

Läs också: Rädsla bland svenska biståndspartners i Myanmar

– Militären har tagit makten genom en kupp, och då kan vi inte syssla med något budgetstöd från EU:s räkning. Det är oacceptabelt. EU har nyligen antagit en ny budget och ska programmera om sitt stöd, och då är vi tydliga med att EU måste programmera på ett annat sätt än vad man gjort tidigare i Myanmar, så att man inte hamnar där igen att man sitter och skickar in pengar rakt in i statskassan i den här militärdiktaturen, säger Per Olsson Fridh i podden som publiceras 16 februari.

Under perioden 2014-2020 har EU gett 800 miljoner euro i bistånd till Myanmar, varav 250 miljoner euro i budgetstöd och drygt 40 miljoner euro till polisen. De senaste två veckorna efter kuppen har polisen, enligt flera människorättsorganisationer begått en rad övergrepp på de mänskliga rättigheterna.

Bland annat menar Human Rights Watch och Amnesty International att polisen så sent som den 9 februari sköt en kvinna i bakhuvudet på gatan i huvudstaden Naypyidawu. Samtidigt ska de ha skjutit en man i bröstet. Kvinna dog och mannen överlevde. Båda ska ha deltagit i fredliga demonstrationer. 

När 100 000-tals burmeser tagit till gatorna i protest mot militärdiktaturen har polisen svarat med tårgas, vattenkanoner, gummikulor och alltså även riktiga kulor. I ett uttalande uppmanar människorättsorganisationen Human Rights Watch militärjuntan att stoppa det polisiära våldet mot demonstranterna. 

På fredagen stod det klart att militärjuntan kommer att släppa 23 314 fångar fria. Det är oklart vilka de är och vad de gjort sig skyldiga till, men enligt militärjuntans ledare, Min Aung Hlaing, är det en gest för att bygga vad han kallar en ”disciplinär demokrati”.

Erik Halkjaer