Go to main navigation
GGT2.jpg

Det svenska projektet Global Guy Talk genomförs i Kenyas huvudstad Nairobi.

Foto: Paul Kariuki Munene

nyhet

Global Guy Talk ska hjälpa män att tala ut

En svensk fotoutställning har blivit guidade samtal som ska bryta tabun och korsa gränser. OmVärlden har träffat två män i Kenya och Albanien som deltagit i ett nytt svenskt projekt om manlig vänskap och ansvar.

Många har sett Johan Bävmans fotoutställning Swedish Dads, som visar porträtt av föräldralediga pappor. Utställningen har sedan 2014 ställts ut på en rad platser runt om i världen.

Nu har utställningen lett till Global Guy Talk, ett forum för män att prata med varandra om känslor, vänskap, relationer, sex, manliga roller och ansvar. Stiftelsen Make Equal startade initiativet år 2016 i Sverige och efter framgången lanserade de tillsammans med Svenska institutet projektet internationellt.

OmVärlden har pratat med Endrit Uligaj från Albanien och Steve Collins Odipo Opondo från Kenya om deras erfarenheter av Global Guy Talk.

Endrit Uligaj är 43 år och psykolog. Han har arbetat i tio år med mäns och pojkars beteende. Han jobbar på ZDB, ett rådgivningscenter för aggressiva pojkar och våldsamma män.

Hur blev du involverad i Global Guy Talk?

– Jag blev inbjuden till ett evenemang i Tirana och var med och organiserade två sessioner i norra Albanien efter det. Vi hade ungdomar och några mer publika män, som deltog för att hjälpa de andra att se hur man kan prata med varandra om ämnen som inte är så lätta att prata om.

Hur upplevde du det?

– Vi jobbar mycket i skolor, så det var inte så olikt det vi brukar göra. Det var lättare att samtala med killarna utifrån instruktionerna, men vi har fått återkoppling från dem tidigare, om svårigheterna att prata om kärlek, sex och relationer.

Vilka ämnen pratade deltagarna mest om?

– Särskilt unga män pratar mycket om ego, om att leva upp till de förväntningar som finns. Det är lättare för män att prata om faderskap än om relationer mellan män och kvinnor så de styr diskussionen åt det hållet och undviker att dela med sig av sina attityder till sina fruar.

Du säger att de har pratat om förväntningar. Vilka förväntningar nämner de?

–  Albanien är fortfarande ett mycket patriarkalt land, och genusrollerna här är tydligt kopplade till den mentaliteten. Diskussionerna handlar hela tiden om dessa roller, om det som händer när man tänjer på gränserna.

Fanns det någon resistens mot något samtalsämne?

– Det hände även med dem som vi bjöd in för att vara exempel för andra. Om vi frågade om hur de löser problem i relationen med frun börjar de prata om sina barn, men inget på det emotionella planet. Vårt jobb är att behålla fokus så vi försöker alltid leda dem tillbaka till frågan.

Enligt Global Guy Talk är ambitionen att ge män chansen att bidra till ett mer jämlikt samhälle genom att börja med sig själva. Tycker du att samtalen lever upp till denna ambition?

– Definitivt. Det är tidigt för att prata om resultat. Jag tror inte på snabba förändringar, men dessa är små och mycket bra steg för att stödja nya generationer i att förstå och förändra de konsekvenser som rigida könsnormer leder till.

Har ni planer på att fortsätta med arbetet?

– Vi har redan organiserat två tillfällen till, eftersom vi tycker att det är mycket användbart. Vi planerar att använda dessa samtalsämnen i gymnasieskolor och i föräldrarådgivningen för unga. Vi tänker även använda en del av materialet i vårt rådgivningscenter för våldsamma pojkar och män.

Steve Collins Odipo är 36 år och engangemangsansvarig på organisationen Creatives Garage i Kenyas huvudstad Nairobi. Han var med i planeringen av Global Guy Talk i Kenya och delade med sig av egna erfarenheter i samtalet. Bland annat säger han att det var det bästa han har varit med om.

Varför?

– Män pratar inte om saker som påverkar dem. Man går igenom mycket som man inte delar med sig av för att man vet att om man gör det kommer man att uppfattas som svag. Män förväntas att alltid vara starka, vilket inte är rätt. Vi går också igenom svårigheter och i de flesta fall pratar man bara om det när det redan har nått en extremnivå.

Av de samtalsämnen som diskuterades vilket var det viktigaste för dig?

– Ego! Jag vet inte om det är bara i Kenya, men jag skulle säga att vi tenderar att försöka passa in i vad samhället förväntar sig av oss.

Vilka strategier användes för att få männen att tala ut?

– Michael Hjelmåker på den svenska ambassaden delade med sig av sin egen erfarenhet och roade oss. Det fanns inga tysta stunder. Ofta kände vi att vi behövde mer tid för diskussionen.

Hur ser du jämlikheten i Kenya idag?

– Stereotypen att mannen är överlägsen finns kvar även när ens fru befinner sig i en bättre position. Jag skulle inte vara glad om min fru betalade alla räkningar, tänker de flesta. Om det händer pressas mannen att agera extra hårt för att skapa ett scenario där han har den ledande rollen.

Hur tycker du att dessa samtal mellan män bidrar till ett mer jämlikt samhälle?

– Om jag får en möjlighet att förstå att andra män bär på upplevelser som liknar mina kommer jag inte att se ner på mig själv. Jag förstår att jag inte är ensam.

Hur har detta påverkat dig?

– När jag delar mina upplevelser med andra män kan jag vara den jag är och inte bara den som samhället förväntar sig att jag ska vara. Jag kan relatera till alla. Det är min känsla av vad detta har gjort med mig.

Skulle du kunna berätta om något som du delade med dig av i samtalet?

– När jag var på besök hos en kusin för ett par år fanns där en femårig pojke som grät. Jag vet inte hur det dök upp i huvudet, men jag sa till honom att pojkar inte gråter. Detta drabbade mig hårt senare för så klart har även vi behov av att gråta.

Vad skulle du säga till honom idag?

– Idag skulle jag låta honom fortsätta att gråta och se till att han känner att smärtan försvinner. Jag skulle be honom att tala om det som är svårt så att alla skulle kunna förstå honom, till skillnad från det som ofta görs här. Man får stryk för att sluta gråta.

Har ni planer på att ha fler samtal?

– Ambassaden har genomfört ett till samtal, och på Creatives Garage tänker vi göra några framöver. Det blev uppenbart att män behöver samtala med varandra. Det skulle verkligen vara bra att fortsätta stödja dessa initiativ. Att samla män för att samtala om det de går igenom är en utmaning i sig.

Fyra svenska ambassader har ansökt om medel för att genomföra projektet i vår, i Turkiet, Pakistan, Vietnam och Lettland. Enligt Svenska Institutet ska ytterligare ambassader och utlandsmyndigheter ha visat intresse.

Marina Reis