Go to main navigation
Rättegång mot Nsumbu Katende, i Kasai, DR Kongo.

Rättegången mot milisledaren Nsumbu Katende, i Kasai, i Kongo-Kinshasa hålls öppen för allmänheten under en tältduk. 

Foto: Sosthène Kambindi

nyhet

Historisk rättegång öppnar för rättvisa i södra Kongo-Kinshasa

Samtidigt som rättegången i fallet med mordet på FN-svensken Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa, pågår en annan rättegång om krigsbrott i samma område. Båda rättegångarna är avgörande för att få stopp på de brutala övergrepp som begås i regionen. 

Idag avslutas rättegången mot milisledaren Nsumbu Katende, i regionen Kasai Central, i södra Kongo-Kinshasa. Han och en av hans närmaste män anklagas för krigsbrott och terrorism i början av 2017, då hans väpnade grupp ska ha plundrat byar, och mördat och torterat hundratals människor.

Rättegången är den första av sitt slag, men organisationen Trial International, tror att den kan öppna dörren för flera liknande fall av rapporterade övergrepp. Kasai Central var 2016-2019 platsen för en blodig konflikt mellan den kongolesiska armén och den löst sammansatta milisgruppen Kamuina Nsapu. 

Det var i Kasai som den svenska FN-experten, Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega, Michael Sharp, kidnappades och dödades i mars 2017, bara veckor efter de brott som Nsumbu Katende anklagas för ska ha begåtts.

– Rättegången kring kidnappningen och mordet på de två FN-experterna pågår fortfarande, och vi vet inte vem som är skyldig, men brotten begicks i samma område som det fall vi utrett. Det finns en tajming eftersom de två experterna dödades bara kort efteråt, säger Daniele Perissi, som är chef för Trial International i Storasjöområdet i Afrika.

Inte jobbat med Catalán-fallet

Daniele Perissi, säger till OmVärlden att Trial International kom till landet efter att den pågående rättegången för morden på Zaida Catalán och Michael Sharp inleddes förra året. Organisationen har därför inte jobbat med just det fallet.

– Vi jobbade tidigare i en annan del av landet, men såg att det fanns ett behov också i Kasai. Det finns flera fall av grova brott som begåtts under konflikten i regionen. Vi tittade närmare på några av fallen och började tillsammans med de lokala myndigheterna att utreda händelserna. Den rättegång som avslutas idag är den första, men vi jobbar med flera andra fall som vi hoppas kan leda till rättegångar framöver, säger Daniele Perissi. 

Om Nsumbu Katende döms riskerar han dödsstraff, vilket Daniele Perissi ser som olyckligt. Sedan 2003 råder det visserligen moratorium på genomförande av dödstraff i landet, men Trial International skulle ändå föredra ett längre fängelsestraff. Det viktigaste är att invånarna i Kasai ser att de ansvariga för de övergrepp som begåtts ställs till svars. 

– Den här rättegången är den första av sitt slag i regionen. Offren får nu en chans till ett erkännande och förövarna ställs inför rätta. Vi utreder dessutom inte bara milisen, utan även militären. Det är viktigt att alla parter ställs till svars, säger Daniele Perissi. 

Flera FN-organ har slagit larm om etnisk rensning, utnyttjandet av barnsoldater och slaveri i Kasai. Tusentals människor har dödats och flera grova övergrepp ska ha begåtts. Zaida Catalán och Michael Sharp jobbade 2016-2017 i området för att kartlägga just detta

Rättegången mot de män som står anklagade för att ha mördat Zaida Catalán och Michael Sharp har försenats kraftigt på grund av pandemin, men återupptogs i oktober förra året. De anklagade är framför allt personer knutna till milisen Kamuina Nsapu, men på de anklagades bänk sitter även en armé- och en underrättelseofficer.

En paraplyorganisation för miliser

Daniele Perissi säger att Kamuina Nsapu kan beskrivas som en paraplyorganisation för flera olika lokala miliser, som alla gör anspråk på att bekämpa den kongolesiska armén och deras allierade i Kasai. Regeringen i Kongo-Kinshasa pekade till en början enbart ut milismän som ansvariga för mordet på FN-experterna, men en granskning genomförd av flera internationella medier, bland andra Sveriges televisions Uppdrag granskning, pekar även på statlig inblandning. 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att myndigheterna i Kongo-Kinshasa bör granska den statliga inblandningen i mordet närmare. Till Human Rights Watch säger också Zaida Cataláns syster, Elizabeth Moseby, att det inte bara handlar om rättvisa för de mördades familjer.

– Utan även om att folket i Kasai och Kongo förtjänar sanningen. De behöver få ett avslut på de fruktansvärda övergrepp som Zaida och Michael undersökte i området. Det ligger i allas intresse att lösa det här fallet, säger hon. 

Domslutet i rättegången mot Nsumbu Katende väntas under tisdag eftermiddag, den 16 mars. Trial International arbetar mot straffrihet och med att stödja lokala rättsinstanser och att samla in vittnesmål. Sedan 2019 stöds organisationen av biståndsmyndigheten Sida.

Erik Halkjaer