Go to main navigation
Samia Suluhu är ny president i Tanzania

Samia Suluhu tar över som ny president i Tanzania efter att John Magufuli hastigt gått bort. 

Foto: US Embassy Tanzania/Wikimedia commons

Samia Suluhu blir ny president i Tanzania

Tanzanias president John Magufuli är död. Efter år av förtryck av aktivister, journalister och hbtq-personer får landet nu en ny president, Samia Suluhu. Det väcker stort hopp, säger exiljournalisten Ansbert Ngurumo till OmVärlden.

John Magufuli blev president i Tanzania 2015, efter att ha kampanjat bland annat för hårdare tag mot korruption. Under sina år vid makten har han förflyttat det tanzaniska samhället i en allt mer auktoritär och icke-demokratisk riktning.

Meningsmotståndare, journalister och andra som ifrågasatt presidenten har gripits och satts i fängelse eller helt enkelt försvunnit. John Magufulis metoder har mötts av kritik från omvärlden. I höstas röstades han fram till en andra mandatperiod i ett val som skarpt ifrågasatts.

”Förslavade under Magufuli”

En av de som tvingats fly Tanzania under John Magufuli på grund av sin rapportering är journalisten Ansbert Ngurumo.

– I dag firar vi, säger han lågmält i telefon till OmVärlden.

Ansbert Ngurumo har bott i Sverige i tre år.

– Nu kan människorna äntligen gå tillbaka till sina vanliga liv. Magufuli har drivit regeringen som sin egen verkstad och människorna har varit förslavade.

Ansbert Ngurumo beskriver vad hans vänner i staden Dar es Salaam nu berättar. Där är många hoppfulla, men man aktar sig för att fira för öppet, säger han. John Magufuli – trots att han är död – har allierade, speciellt bland dem som fått det bättre under hans tid vid makten.

– Men de allra flesta är mycket lättade.

Kan ha dött av covid

Enligt Tanzanias vicepresident Samia Suluhu avled John Magufuli, som var 61 år gammal, av en hjärtattack. I sitt tv-sända tal sa vicepresidenten att landet nu ska sörja i 14 dagar.

Ansbert Ngurumo och många andra tror inte att det är hela sanningen. När John Magufuli varit försvunnen från den offentliga arenan i veckor började teorier att spridas om att han smittats av covid-19.

– I februari såg jag honom när han talade och han hostade oavbrutet, säger Ansbert Ngurumo.

Han tror att presidenten insjuknat i covid-19 och att sjukdomen förvärrat hans tidigare kända hjärtproblem, vilket lett till hans död. John Magufuli har förnekat att covid-19 sprids i Tanzania och uppmanat människor att låta bli att vidta åtgärder. 

Landet har bara rapporterat sammanlagt drygt 500 fall, medan grannlandet Kenya till exempel har haft över 100 000 fall. Journalister har inte tillåtits rapportera om pandemin, säger Ansbert Ngurumo.

”Lugn och diplomatisk”

Vicepresident Samia Suluhu tar nu enligt grundlagen över presidentskapet i landet under resten av mandatperioden. Hon väntas sväras in inom det närmsta dygnet. 

Samia Suluhu är från Zanzibar, utbildad i Storbritannien och har lång erfarenhet inom politiken både i Zanzibar och i den federala regeringen. John Magufuli valde henne som partner inför valet i höstas, men inte framför allt för att hon höll med om hans politiska metoder, utan för att hon var den svagaste och således den lättaste partnern att manipulera, menar Ansbert Ngurumo.

– Hon är en lugn och diplomatisk person. Jag hoppas att hon kommer att lära från sin föregångares misstag och regera bättre.

Liisa Laakso, demokratiforskare på Nordiska Afrikainstitutet vid Uppsala universitet, säger att det till att börja med blir intressant att se om Samia Suluhu tar en annan position än föregångaren i frågan om pandemin. 

– Vi vet inte alls hur situationen ser ut i Tanzania. Läkare har varit rädda för att rapportera, säger hon.

Nästa steg för Samia Suluhu blir att välja sin vicepresident. I det tanzaniska systemet har presidenten stor makt, så man kan även vänta sig omstrukturering av regeringen, enligt Liisa Laakso. 

Många hoppas också att förändringen i Tanzania kan förbättra relationerna i Östafrika, där John Magufuli inte varit speciellt populär bland de andra ledarna. 

Samia Suluhu blir den tredje kvinnliga statschefen i östra Afrika, bredvid Sylvie Kinigi i Burundi som satt på 1990-talet och Sahle-Work Zewde som för närvarande är president i Etiopien, men saknar egentlig makt. Samia Suluhu blir Tanzanias andra president från Zanzibar, skriver tidningen The East African. 

Moa Kärnstrand