Go to main navigation
Nsumbu Katende, en av ledarna i Kamuina Nsapu-milisen

Nsumbu Katende, en av ledarna i Kamuina Nsapu-milisen, dömdes 16 mars till livstids fängelse för krigsbrott i Kasai Central, i Kongo-Kinshasa. 

Foto: Sosthène Kambindi

nyhet

Krigsförbrytare i Kongo-Kinshasa döms till livstids fängelse

I den första rättegången för krigsbrott i regionen Kasai Central, i södra Kongo-Kinshasa har en milisledare dömts till livstids fängelse. Domstolen anser även att den kongolesiska staten varit delaktig i brotten och att offren ska ersättas.

Milisledaren Nsumbu Katende anses ha gjort sig skyldig till krigsbrott, inklusive mord, tortyr, kidnappning, slaveri och sexuella övergrepp, i regionen Kasai Central, i södra Kongo-Kinshasa. Brotten ska ha begåtts i början av 2017.

Domen mot Nsumbu Katende föll idag, tisdagen den 16 mars. Militärdomstolen i regionhuvustaden Kananga håller också den kongolesiska staten som medansvarig till krigsbrotten. Detta för att staten inte gjort tillräckligt för att skydda civilbefolkningen.

Enligt domslutet ska även offren för de övergrepp som begåtts få ersättning. Det rör sig om fler än 200 personer, enligt organisationen Trial International som bistått i utredningen av fallet. Hur stor ersättningen väntas bli var under tisdagen inte känt 

– Idag är en viktig dag för rättvisan i Kasai Central. Domen mot Nsumbu Katende motbevisar dem som hävdat att straffrihet i regionen är permanent. Den visar också att offren kan göra sig hörda och få rättvisa, säger Guy Mushiata, Trial Internationals koordinatör för organisationens Storsjöprogram.

Nsumbu Katende hotades av dödsstraff, men dömdes till livstid i fängelse. Det uteblivna dödsstraffet välkomnas av Trial International, som i en tidigare intervju med OmVärlden konstaterat att det viktiga inte är straffet, utan att invånarna i Kasai ser att de ansvariga för de övergrepp som begåtts ställs till svars. 

– Den här rättegången är den första av sitt slag i regionen. Offren får nu en chans till ett erkännande och förövarna ställs inför rätta. Vi utreder dessutom inte bara milisen, utan även militären. Det är viktigt att alla parter ställs till svars, sa Trial Internationals chef för Storasjöområdet Daniele Perissi till OmVärlden.

Fler rättegången framöver

Framöver väntar flera rättegångar mot både milisledare och de militärer som anklagas för krigsbrott i Kasai Central under perioden 2016-2019. Regionen var då platsen för en blodig konflikt mellan den kongolesiska armén, med allierade, och den löst sammansatta milisgruppen Kamuina Nsapu, som Nsumbu Katende tillhörde. 

Totalt har flera tusen personer dödats under konflikten och flera grova övergrepp begåtts. Det var dessa som FN-svensken Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp utredde när de i mars 2017 kidnappades och mördades i Kasai Central. Morden skedde bara veckor efter de övergrepp som Nsumbu Katende nu dömts för. 

Den kongolesiska regeringen har länge pekat ut Kamuina Nsapu-milisen som skyldiga för morden på FN-experterna, men efter en journalistisk granskning 2018 står det klart att även den kongolesiska staten var inblandad. En rättegång mot de utpekade mördarna av Zaida Catalán och Michael Sharp pågår just nu i Kongo-Kinshasa.

Erik Halkjaer