Go to main navigation
Maw Htun Aung valkampanjer på landsbygden i Myanmar, inför valet 2020.

Politikern Maw Htun Aung har idag gömt sig undan militären i Myanmar. Här syns han i gul mask under valturnén inför valet i november 2020.

Foto: Privat

nyhet

Motståndet mot kuppmakarna i Myanmar växer

I Myanmar inleds nu en kampanj av civilt motstånd mot militärjuntan. Oron växer för vad protesterna kan leda till. Politikern Maw Htun Aung varnar, från hemlig plats, för att invånarna inte förstått omfattningen av det som hänt.

I samband med militärkuppen den 1 februari släcktes internet och all kommunikation ned i Myanmar. Vägspärrar hindrade folk från att röra sig fritt, men under tisdagen, den 2 februari, började situationen återgå till något som liknade det normala i städer som Yangon och huvudstaden Naypyidaw. 

Det berättar oppositionspolitikern Maw Htun Aung, som Omvärlden når på hemlig plats i Myanmar. 

– Det ser kanske ut som vanligt, men det som skett är en kupp och militärregeringen är olaglig, säger han. 

Omvärlden intervjuade honom i samband med förra årets val, då han ställde upp för Shannationaliteternas demokratiförbund (SNLD). Regeringspartiet Nationella demokratiförbundet (NLD) vann då en jätteseger i valet, men har sedan dess anklagats av militären och delar av oppositionen för valfusk. 

Maw Htun Aung och hans parti är motståndare till militären och han har själv inte gjort någon hemlighet av att han anser att militären inte hör hemma i politiken. Därför håller han sig nu gömd. 

– Jag kan inte vara i Yangon, för de kan komma för att hämta mig när som helst, säger han.

Hävdar nödläge

Som OmVärlden tidigare rapporterat styrs Myanmar sedan i måndags av en junta led av militären, eller Tatmadaws, som den kallas. Juntan består av generaler och tidigare militärer tillsammans med medlemmar ut Tatmadaws politiska parti, Förenade solidaritets‑ och utvecklingspartiet (USDP). 

Kuppen framställs av juntan som en tillfällig och grundlagsenlig lösning i ett nödläge, som uppstått på grund av att den civila regeringen inte klarat att ta tag i det man kallar valfusk. 

– Vi vill inte att omvärlden ska tro på det och falla för deras lögner. Det som de gjort det här har inget stöd i lagen. Det tar inte hänsyn till medborgarnas rätt att ha den regeringen som de röstat fram, säger Maw Htun Aung.

”Fullskalig politisk kris”

USA:s president Joe Biden har hotat med att återinföra sanktioner mot Myanmar. Tidigare sanktioner har de senaste åren lyfts succesivt, vilket har möjliggjort att ekonomin kunnat växa och människor fått det bättre. Även EU och bland andra Sveriges regeringen har fördömt kuppen. 

Läs också: Oro bland Sveriges biståndspartners i Myanmar

Maw Htun Aung säger att människorna i Myanmar ännu inte reagerat mer än att de försökt förbereda sig för en svår tid genom att handla mat och ta ut pengar.

– Jag tror inte att människor här riktigt har förstått innebörden av den här kuppen ännu. Vi kommer sannolikt att få se mer motstånd och aktion mot det som hänt under de kommande dagarna, säger han.

Han berättar att det finns planer på generalstrejk. Bland annat planerar läkare och annan sjukvårdspersonal på sjukhus runt om i landet att inte gå till jobbet för att de inte vill arbeta för den regering som nu tagit makten. I sociala medier spreds uppmuntran till civilt motstånd snabbt under tisdagen. 

– Jag tror att vi mycket snart kan ha en fullskalig politisk kris, säger Maw Htun Aung.

 Moa Kärnstrand