Go to main navigation
PHOTO-2021-02-19-08-48-53.jpg

I Nepals huvudstad Katmandu har ett stort antal personer protesterat på gatorna mot det nya lagförslaget som kraftigt skulle begränsa kvinnor rätt att resa.

Foto: Sunita Gurung.

NYHET

Nepals regering föreslår kraftig begränsning av kvinnors rätt att resa

Regeringen i Nepal vill kraftigt begränsa möjligheten för kvinnor under 40 år att resa utomlands. Syftet uppges vara att skydda kvinnor från människohandel, men har väckt kritik för att begränsa kvinnors fri- och rättigheter. 

Enligt det nya förslaget från Nepals regering ska kvinnor under 40 år behöva söka tillstånd från sin familj och sitt lokala kommunkontor för att få rätt att resa utomlands ensam. Förslaget har skickats till inrikesministeriet för godkännande och kan snart träda i kraft om lagen inte stoppas.

Nepalesiska kvinnorättsgrupper har reagerat starkt och motsatt sig förslaget som inte bara skulle bryta mot Nepals konstitution om lika rättigheter för alla medborgare, utan även innebära ett brott mot kvinnors fri- och rättigheter.

Stora protester

Sedan förslaget presenterades i februari har ett stort antal människor protesterat mot lagförslaget som ses som kraftigt diskriminerande mot kvinnor. Sunita Gurung, 37 år och programansvarig för organisationen IM (Individuell Människohjälp) i Nepal hörde talas om lagförslaget för drygt två veckor sedan.

– Jag blev helt paff när jag fick höra talas om förslaget. Vad är det här, tänkte jag. Jag hade aldrig kunnat tro att något sånt här skulle presenteras, det är helt oacceptabelt, säger hon till OmVärlden. 

I förra veckan har ett stort antal människor demonstrerat på gatorna för att sätta press på regeringen att dra tillbaka förslaget. Sunita Gurung deltog själv i den stora demonstrationen Women's March som anordnades i Katmandu under torsdagen. 

– Människor försöker på flera sätt att demonstrera mot förslaget och samtidigt sätta press på regeringen.

Vad skulle det innebära om förslaget antogs?

– Regeringens införande av en sådan här lag skulle hota kvinnors rättigheter och gå emot den nepalesiska konstitutionen. Det skulle innebära en enorm tillbakagång av kvinnors rättigheter då rörelsefriheten för kvinnor skulle vara helt borta. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Jag är själv under 40 och skulle beröras av lagen. Att som högutbildad kvinna behöva be om tillåtelse dels från min familj och dels från kommunen, det är helt oacceptabelt för mig. Jag har min egen rätt till frihet och oberoende att göra det jag vill.

Vill skydda kvinnor mot människohandel 

Enligt regeringen syftar den nya lagen till att minska kvinnors utsatthet för trafficking och övergrepp, som länge varit ett stort problem i landet. Under perioden 2018-1019 uppskattar regeringen att 35 000 nepaleser blev offer för människohandel, varav 15 000 kvinnor och 5 000 flickor.

Trafficking är ett allvarligt problem, men Sunita Gurung menar att en lag som kraftigt begränsar kvinnors fri- och rättigheter inte är någon lösning på problemet, utan en politik som istället skulle förvärra situationen.

– Regeringen bör istället skydda kvinnor genom att investera i utbildning, samarbeten över landsgränserna och ökad säkerheten för migranter.  

Susanna Sköld