Go to main navigation
Utdelning av malarianät i Tanzania

Enligt en ny plattform för givande är det lättare att mäta effektiviteten av givande för specifika ändamål, som utdelning av malarianät, till exempel här i Tanzania.

Foto: Riccardo Gangale/VectorWorks

nyhet

Ny givarplattform sätter effektivitet i fokus

Strax före jul förra året lanserade föreningen Effektiv altruism en plattform där de säger sig ranka hjälporganisationers effektivitet. Inga svenska organisationer finns med på plattformens hemsida.

Samtidigt som insamlingsorganisationernas branschorganisation Giva Sverige håller sitt årliga Insamlingsforum, den 17 mars, konstaterar Henri Thunberg på plattformen geeffektivt.se att svenska givare fokuserar för mycket på ändamålskostnader. Han vill se mer fokus på effektivitet.

– Jag har följt Giva Sveriges arbete och ställer mig väldigt positiv till vad de gör. Min ambition är att vi också ska bli en del av dem, lära oss av dem, men också dela med oss av vad vi kan. 

Plattformen geeffektivt.se listar en rad organisationer från hela världen, som de rekommenderar på grund av effektivitet. Till skillnad från Giva Sveriges medlemsorganisationer, som alla måste publicera en effektivitetsrapport granskas organisationerna på geeffektivt.se av analytiker på den amerikanska motsvarigheten, Givewell, i USA.

Varken geeffektivt.se eller de organisationer som de rekommenderar har 90-konton som i Sverige ställer krav på att minst 75 procent av de insamlade medlen ska gå till ändamålet för insamlingen. Ingen av organisationerna är heller med i Giva Sverige, eftersom ingen av dem är svenska.

– Vi har inte skaffat 90-konto än, utan hoppas att givarna kan lita på oss ändå. Jag tycket detta med 90-konto flyttar lite fokus från effekten. Det är ganska arbiträrt hur man redovisar vad som är ändamål. Jag menar att det viktiga inte är procentandelen, utan vilken skillnad en organisation gör ute i världen, säger Henri Thunberg.

Sedan november förra året har geeffektivt.se samlat in närmare 700 000 kronor och har en målsättning att samla in mellan två och tre miljoner kronor under 2021. Analytikerna har rankat vilka organisationer på plattformen som de anser är mest effektiva. Här syns två organisationer som distribuerar myggnät och förebyggande läkemedel mot malaria för barn under fem år. Därutöver handlar det om vaccin, kostnadstillskott och avmaskningstabletter för barn.

Inga svenska organisationer

Några svenska organisationer har inte letat sig in på rankingen, men minst tre internationella organisationer med sektioner eller kontor i Sverige har utvärderats av Givewell. De är Läkare utan gränser, Water Aid och Operation Smile. 

Givewells sajt går det att läsa att analytikerna anser att Läkare utan gränser är transparenta, men att de i effektivitet inte står sig mot flera andra organisationer som rekommenderas. Däremot öppnar Givewell för att kunna rekommendera Läkare utan gränser framöver. 

Undersökningar av Water Aid och Operation Smile har påbörjats, men Givewell har av olika anledningar beslutat sig för att inte slutföra arbetet. Det kan bero på att det varit svårt att få fram all nödvändig information eller för att Givewell kommit fram till att organisationerna i slutändan inte kommer visa sig vara tillräckligt effektiva i jämförelse med andra.

– Stora organisationer fördelar ofta sina insamlade medel jämt över sin verksamhet, och det är inte alltid man kan öronmärka vilken insats man vill stödja, vilket gör att man styrs av lagen om alltings medelmåttighet. Ofta är det så att större organisationer har vissa insatser i världens fattigaste delar som är mer effektiva än andra av deras projekt, men givandet går till all verksamhet i hela organisationen vilket gör det svårt att konkurrera i effektivitet med en mindre organisation med ett särskilt fokus, som myggnät mot malaria.

Geeffektivt.se:s ranking uppdateras varje år, och organisationer kommer och går, enligt Henri Thunberg. De som är med på rankingen måste kunna påvisa hög effektivitet varje år och kunna svara på frågor om det uppstår tveksamheter. Organisationerna är fördelade inom områdena global hälsa, klimat och djurvälfärd. 

Bakom geeffektivt.se står föreningen Effektiv Altruism, som etablerade sig i Sverige 2016. Globalt har rörelsen funnits sedan 2007, då också Givewell skapades. Effektiv Altruism säger sig stå för alla administrativa kostnader av geeffektivt.se:s insamlingsverksamhet.

Erik Halkjaer