Go to main navigation
Göran Engström i Afghanistan

Journalisten Göran Engström prisas för sin journalistik från Afghanistan.

Foto: Casper Hedberg

nyhet

Omvärlden-medarbetare prisas för rapportering om Afghanistan

Journalisten Göran Engström, som bland annat rapporterat om Afghanistan för OmVärlden får Svenska Afghanistankommitténs solidaritetspris 2021. Han har "bidragit till förståelse", lyder motiveringen.

I vintras reste journalisten Göran Engström för OmVärldens räkning till Afghanistan. Tillsammans med fotografen Andrew Quilty reste han in i talibankontrollerat område, i Wardak, för intervjuer med talibanledare, och till fronten i Kandahar.

Reportaget Regeringen vet att dess dagar är räknade i vårt prisbelönta  longread-format OmVärlden berättar skildrar ett Afghanistan i skuggan av fredsförhandlingar, truppneddragningar och talibanernas avancemang. Läsarna fick också möjlighet att höra Göran Engström berätta om arbetet med reportaget i ett livesänt digitalt seminarium, Afghanistan mellan krig och fred, där även Svenska Afghanistankommitténs ordförande Kajsa Johansson medverkade.

Idag, lördagen den 29 maj, tilldelas Göran Engström Svenska Afghanistankommitténs solidaritetspris 2021, för att "... med sin journalistik bidragit till en bredare förståelse för Afghanistan, för politiken, människorna och dess kultur ...”. Priset delas ut under SAK:s årsmöte.

Pristagaren själv befinner sig för tillfället i Afghanistan, återigen bland annat för OmVärldens räkning. Han kommenterar priset via länk från huvudstaden Kabul:

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Som frilans är jag van att jobba med knappa resurser, och det är verkligen inte givet att man uppmärksammas även om man gör bra och viktigt arbete. Just nu är landet inne i en väldigt känslig process, där det mesta står och väger. Det är otroligt viktigt att den oberoende bevakningen fortsätter.

Läs också: Stor oro efter att beslut om att USA lämnar Afghanistan

Göran Engström skrev även tillsammans med, fotografen Anders Hansson reportaget Det stora migrationsspelet – "sometimes you win, sometimes you lose för OmVärldens räkning förra året. 

Under SAK:s årsmöte valdes också Bengt Ekman till ny ordförande. Bengt Ekman är tidigare Sida-medarbetare, där han bland annat jobbat som chefsekonom. 

Erik Halkjaer