Go to main navigation
Oppositionspolitikerna Bobi Wine (till höger) i samtal med advokaten Luyimbazi Nalukoola, i Uganda.

Oppositionspolitikerna Bobi Wine, till höger, här i samtal med advokaten Luyimbazi Nalukoola, har rönt stora framgångar, men lär inte gå hela vägen fram i Ugandas presidentval.

Foto: Wikimedia commons

nyhet

Populär oppositionspolitiker har ingen chans i Ugandas presidentval

Trots stort stöd bland Ugandas unga lär reggaestjärnan och oppositionspolitikern Bobi Wine inte ha en chans i det stundande presidentvalet. Det lutar åt att president Yoweri Museveni, som redan suttit 34 år vid makten, kommer väljas om.

Bobi Wine, eller Robert Kyagulanyi som han egentligen heter, är en känd musiker i Uganda. Inför det förra presidentvalet 2016 fick han sitt genombrott som politiker. 

Bobi Wines låtar publicerades som musikvideor på nätet och riktade främst in sig på polisvåld och myndigheternas övergrepp i det allt mer auktoritära Uganda. Snart växte hans följarskara, till förtret för president Yoweri Museveni, som redan då suttit vid makten i 30 år. 

2017 valdes Bobi Wine in i Ugandas parlament, i ett fyllnadsval för huvudstaden Kampala, i vars slumområden han vuxit upp. Stödet för honom ökade, trots att han då saknade både politiskt program och partitillhörighet. 

Även utanför Uganda började det pratas om den unga musikern som vågade utmana åldermannen Yoweri Museveni. Parallellt hade Yoweri Museveni fått igenom en ändring av grundlagen, som innebar att åldersgränsen på 75 år för presidentkandidater kunde slopas. Således kunde han ställa upp även i årets presidentval, den 14 januari 2021.

Oroad för massuppror

Veckans val har föregåtts av mer våld än vanligt. Det säger Aili Mari Tripp, professor i statsvetenskap vid University of Wisconsin och författare till boken ”Museveni’s Uganda: Paradoxes of Power in a Hybrid Regime”.

– Våldet riktar sig inte bara mot Wine, utan också mot andra oppositionspolitiker. Jag skulle säga att det är historiskt våldsamt just nu, säger hon.

Men eftersom Bobi Wine anses vara Yoweri Musevenis tuffaste motståndare har mycket av våldet och försöken att stoppa oppositionen riktats mot honom och hans anhängare. Han har vid upprepade tillfällen gripits och även misshandlats, senast i november 2020 strax efter att han registrerat sin kandidatur till valet. 

Enligt myndigheterna greps han för att ha brutit mot covid-19-restriktioner vid sina valmöten. Hans anhängare protesterade mot gripandet och när polis och militär ingrep mot protesterna dog 45 personer.

– En av Musevenis stora farhågor är att Wine ska dra med sig ett massuppror och det är därför han använder så mycket våld mot honom. Också som en varning till andra som funderar på att utmana presidenten, säger Aili Mari Tripp.

Splittrad opposition

Bobi Wine har ett stort stöd bland Ugandas många unga och hos stadsbefolkningen, som vill se en förändring av politiken i landet. Hans stöd ser också ut att växa på landsbygden som traditionellt är Museveniterritorium. Trots det kommer han och oppositionen att ha det fortsatt svårt, säger Aili Mari Tripp, som själv är uppvuxen i grannlandet Tanzania.

– Oppositionen i Uganda har alltid varit väldigt splittrad och fortsätter att vara det. Det gör det svårt att få bort Museveni. Om de hade enats runt en kandidat hade de kanske haft en chans, med det har de inte.

Yoweri Museveni är fortfarande populär, trots att han framför allt under senare år gjort Uganda allt mer auktoritärt. I omvärldens ögon är han presidenten som vägrar lämna makten och som minskar utrymmet för politisk opposition, civilsamhälle, media, hbtq-personer och kastar ut företrädare för internationella hjälporganisationer. 

För många ugandier är han Yoweri Museveni ändå ledaren som lyft landet ur fattigdom och som tillsammans med sitt parti National Resistance Movement (NRM) erbjuder stabilitet när alla alternativ till honom upplevs som skakiga.

– Sedan jag började åka till Uganda 1991 har landet helt förvandlats och jag tror att många anser det vara Musevenis verk, säger Aili Mari Tripp. 

Hon säger att Yoweri Museveni under valkampanjen haft försprång. Medan andra kandidater fått skala ner sina valmöten till följd av covid-19 har presidenten följts landet runt av tv-team från det statliga tv-bolaget samtidigt som han delat ut hjälp till behövande.

– Men landets behov är mycket större än vad Museveni kan tillgodose nu.

Saknar politiska planer

Vad erbjuder då de båda politiska lägren medborgarna i ett land där fattigdomen fortfarande är svår och arbetslösheten växer? Det är mycket svårt att säga, säger Aili Mari Tripp. 

Konkreta politiska program saknas. Yoweri Museveni lovar mer av samma, medan Bobi Wine lovar förändring. För båda kandidaterna är deras politiska budskap centrerat främst kring dem som personer. 

– Wine presenterar sig själv som någon som kämpar för unga och sysselsättning och framtidshopp, som en motvikt mot en trött president som har varit där sedan 1986, säger Aili Mari Tripp.

Bobi Wines nystartade parti National Unity Platform (NUP) utger sig för att vara ett social-liberalt och progressivt parti. 

– Jag intervjuade nyligen en kvinna från NUP och först sa hon att de har en politisk plattform, men sedan kunde hon ändå inte berätta för mig något om den, säger Aili Mari Tripp.

Stödet till trots är chanserna att Bobi Wine skulle kunna vinna presidentvalet små, enligt henne. Yoweri Museveni kommer inte att låta det hända, och han har den militära kontrollen.

– Men jag tror faktiskt att Wine utgör ett trovärdigt hot mot Museveni.

Moa Kärnstrand