Go to main navigation
Lindexbutik i Stockholm

Efter H&M stoppar nu Lindex och Kappahl sina klädbeställningar från fabriker i Myanmar, på grund av militärkuppen och de övergrepp som rapporteras från landet. 

Foto: Shutterstock

nyhet

Svenska klädföretag stoppar beställningar från Myanmar

Lindex och Kappahl följer H&M och stoppar tillfälligt alla sina beställningar från fabrikerna i Myanmar. De blodiga protesterna mot militärkuppen har fått företagen att dra öronen åt sig. Frågan är nu vad som sker med arbetarna.

H&M, en av världens största klädkedjor, pausade i början av veckan sina beställningar från de cirka 45 leverantörsfabriker som de arbetar med i Myanmar. I ett mail till nyhetsbyrån Reuters sa företaget att det berodde på praktiska utmaningar och en oberäknelig situation i landet.

Nu uppger också klädföretagen Kappahl och Lindex för OmVärlden att de gör samma sak.

– Även Kappahl har just nu stoppat orderläggningen i Myanmar, för att situationen är väldigt osäker, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl, till OmVärlden.

Hon tillägger att det är svårt att både få transporter in i och ut ur landet och att även tillförlitligheten i produktionen just nu varierar.

– Självklart är vi jätteoroliga för situationen i Myanmar nu, både vad gäller de stora frågorna som demokrati och mänskliga rättigheter men också för våra kollegor i Myanmar.

Kappahl har ett litet produktionskontor i landet, likaså har Lindex, som också stoppat beställningarna tillfälligt.

Klädarbetare demonstrerar

– Ett mer långsiktigt beslut får vänta. Utvecklingen i Myanmar oroar oss mycket och vi har konstant bevakning, både genom vår egen personal och genom våra nätverk, säger Lindex hållbarhetschef Anna-Karin Dahlberg.

Kappahl och Lindex jobbar med ungefär 15 leverantörer var i Myanmar. I Lindex fall står Myanmar för 8-10 procent av företagets globala produktion.

Arbetarna i klädfabrikerna har deltagit i de stora strejker och demokratiprotester som i februari och mars samlat mängder av människor runt om i Myanmar i spåren av militärkuppen. Enligt organisationen Clean Clothes Campaign, CCC, som har följt situationen på plats, har tusentals textilarbetare i de stora städerna strejkat.

Det har även startats protester i själva fabrikerna. CCC arbetar med att samla information på marken kring hur arbetarnas situation utvecklas, skriver organisationen i ett mail till OmVärlden.

Bland annat undersöker CCC om fabriker sparkar arbetare på grund av att de deltar i demonstrationer, vilket det förekommer uppgifter om. Många inom civilsamhället oroas också för vad det kan innebära för de enskilda arbetarna och deras familjer, när försörjning riskerar att utebli.

Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl, kommer arbetarna att fortsätta få lön trots att ni tillfälligt stoppar era beställningar?

– Det kan jag inte svara på. 

Hon säger att det är leverantörerna i Myanmar och organisationerna runt omkring som kan svara på det.

Jobb i fara

Beställningsstoppen riskerar att bli ett mycket hårt slag mot Myanmars kläd- och skoindustri, som har försett många fattiga, framför allt kvinnor, med jobb sedan landet öppnades för internationell handel. Före militärkuppen och pandemin beräknades Myanmars kläd- och skoindustri ha vuxit till ett värde på sex miljarder US dollar per år.

Kläd- och skoindustrin stod 2019 för en tredjedel av landets export, jämfört med bara sju procent år 2011, enligt siffror från FN. Världsbanken har kallat kläd- och skoindustrin för en ”avgörande motor för att minska fattigdomen” i landet, eftersom den gett människor som tidigare jobbat med jordbruk nya och mer välbetalda arbeten. 

Textilindustrins låga löner, som det knappt går att leva på är ett fortsatt problem i Myanmar, liksom i flera andra i fattiga länder. Detta trots tillväxen inom industrin.

Svenska företag har duckat för att diskutera framtiden i större utsträckning sedan kuppen. Men den amerikanska branschorganisationen för kläd- och skoföretag sa till tidningen Nikkei Asia att ”på långt sikt kommer den här kuppen att leda till att man måste omvärdera Myanmar som en stabil partner att handla från”.

Moa Kärnstrand