Go to main navigation
Covid-19-vaccin anländer till Kambodja

I veckan levererade Covax de första vaccinerna mot covid-19 till Kambodja.

Foto: Antonie Raab/Unicef

nyhet

Svenskar står bakom ny insamling för vaccin mot covid-19

Tre dagar innan lansering samlade den nya insamlingskampanjen Vaccine Forward in 300 000 kronor. Det räcker till 3 529 vacciner mot covid-19, säger Elisabeth Thand Ringqvist, en av personerna bakom initiativet. 

Tanken är att det ska vara lätt för den som blir vaccinerad mot covid-19 att också kunna skänka ett vaccin till någon i ett låginkomstland. Enligt den nya insamlingskampanjen Vaccine Forward kostar ett vaccin 85 kronor.

– Tre dollar per dos, så det blir sex dollar för två doser, plus drygt två dollar för nål, transport, sjuksköterska och leverans, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Hon beskriver sig själv som styrelseproffs och affärsängel, eller en person som i korthet går in med kapital i nystartade företag. Elisabeth Thand Ringqvist har också tidigare jobbat med den Globala vaccinalliansen Gavi, Världsbanken och Bill & Melinda Gates Foundation.

I januari samlade hon ihop 20 personer från bland annat det svenska näringslivet, PR-branschen och forskningsvärlden, inklusive Sveriges tidigare minister för internationellt utvecklingssamarbete, Gunilla Carlsson, som tidigare även varit vice ordförande i Gavi. 

– Jag kände att när jag får vaccin så vill jag kunna donera ett vaccin till någon annan i ett utvecklingsland. Det var i början av januari och det fanns inte så mycket diskussion om det då. Det fanns inte heller någon enklare insamling.

Global insamling

Tillsammans med de andra grundarna skapades en insamlingsplattform under namnet Vaccine Forward. Personer från hela världen ska kunna skänka pengar. 

Lanseringen skedde onsdag den 3 mars, men en smygstart skedde redan söndag den 28 februari och på kort tid samlades 300 000 kronor in, med givare från USA, Mocambique och Storbritannien. Alla pengar som samlas in går till Covax, som administreras av Gavi, i samarbete med FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen WHO, för att förse människor i framför allt låginkomstländer med vaccin mot covid-19.

Vaccine Forward är medlemmar av branschorganisationen Giva Sverige, men har valt att stå utanför Svensk Insamlingskontroll. Enligt Vaccine Forwards insamlingspolicy följer de ändå Insamlingskontrolls anvisningar och max 25 procent av de insamlade medlen ska gå till administration. Än så länge är ingen av dem som jobbar med Vaccine Forward avlönad, enligt Elisabeth Thand Ringqvist.

Erik Halkjaer