Go to main navigation
Fredsbanderoll i Arauca, Colombia

"Det finns en väg för freden – freden är vägen", står det på en banderoll i Arauca, som nu skakas av konflikten när venezolanska armén slår till mot väpnade gripper på andra sidan gränsen.

Foto: ONU Colombia

nyhet

Tusentals flyr till Colombia undan gränsstrider i Venezuela

Närmare 5 000 människor har flytt över gränsen till Colombia undan strider mellan den venezuelanska armén och väpnade grupper i sydvästra Venezuela. Lokala organisationer vittnar om svåra övergrepp.

– Situationen är mycket komplicerad. Bara igår tog vi emot 600 personer som kom över bron hit till Arauquita. Detta efter hårda bombardemang på den venezolanska sidan. Vi såg också hur 300 till kom över längre upp utefter floden, säger Anderson Rodríguez, ordförande för den colombianska bondeorganisationen Asosiación Campesina de Aracua (ACA).

Han svarar på en instabil länk med flera ringande telefoner och stressade röster i bakgrunden. Det har varit hektiska dagar för invånarna i och kring staden Arauquita, i östra Colombia. 

På kort tid har närmare 5 000 människor, framför allt bönder, på den venezolanska sidan av gränsen tvingats fly till Colombia. Detta sedan den venezolanska armén inlett en offensiv mot colombianska väpnade grupper, som vänstergerillan ELN och avhoppare från den tidigare vänstergerillan Farc, som har baser i Venezuela.

– Människor har lämnat hus och åkermark som de sätts brännas ner eller jämnas med marken av de stridande trupperna. Här lever de i tillfälliga bosättningar på gatan eller i tillfälliga flyktingläger. De vittnar om hur många familjemedlemmar saknas, dödats eller gripits. De vet inte om, eller ens ifall de kan, återvända, säger Anderson Rodríguez. 

Den colombianska regeringen säger att den venezolanska arméns offensiv beror på att de väpnade grupperna är inblandade i narkotikaproduktion och -smuggling. Den venezolanska regeringen anklagar å sin sida de väpnade grupperna för att attackera Venezuela. Offensiven har pågått sedan 21 mars i år.

Inte mycket hjälp

Anderson Rodríguez säger sig inte ha sett mycket utomstående hjälp till de flyende. Han har hört att FN:s livsmedelsorgan, WFP, ska ha delat ut mat, och enligt den colombianska regeringen ska FN:s flyktingorgan, UNHCR, även bistå. 

– Framför allt är det lokalbefolkningen här som gör en insats, med stöd av borgmästaren. Många visar sin solidaritet med de flyende. De ger mat, grödor och boskap. En utmaning är ofta att FN-organen frågar vad flyktingarna behöver, men bönderna vet inte, för de vill bara komma hem.

Gränsen var, som OmVärlden tidigare rapporterat, länge stängd på grund av pandemin, men öppnade förra året. Enligt Anderson Rodríguez tar få av invånarna i området ändå hänsyn till den typen av regler. De har i generationer färdats över gränsen för handel och bruk av jorden. Många av de flyende har både colombianskt och venezolanskt medborgaskap. 

Organisationen Asosiación Campesina de Aracua (ACA) får stöd av den svenska organisationen ForumCiv, men ser gärna ett större engagemang från den colombianska regeringen och även colombianska organisationer.

– Förutom att striderna måste ta slut måste de två ländernas utrikesdepartement tillsätta en kommission där även de lokala bönderna får delta, liksom människorättsorganisationer, så att de tillsammans kan komma överens om att inte attackera lokalinvånarna och även kunna garantera deras möjligheter att återvända. Såsom situationen är nu kommer de inte göra det.

Den venezolanska regeringen har sagt att den ska utreda alla anklagelser som övergrepp på civila, enligt tv-kanalen Al Jazeera. Samtidigt säger experter som brittiska The Guardian talat med att de senaste dagarnas händelser är ett skifte från Venezuelas syn på de colombianska väpnade grupperna. Efter att i åratal förnekat att de haft baser i landet, attackerar man dem nu helt öppet.

Erik Halkjaer