Go to main navigation
Journalisten Svetlana Khrustaleva tillsammans med andra journalister, gripna i Moskva

Journalisten Svetlana Khrustaleva med flera andra personer som hölls frihetsberövade i en polisbuss under en demonstration 31 januari. 

Foto: Privat

nyhet

”Vi kommer att fortsätta kämpa för yttrandefriheten”

Ryska myndigheter har en tydlig strategi att skrämma och tysta media i samband med protesterna mot fängslandet av Aleksej Navalny. OmVärlden har talat med journalisten Svetlana Khrustaleva som misshandlades och greps. 

Det var under demonstrationen den 31 januari som Svetlana Khrustaleva tog sig till de centrala delarna av Rysslands huvudstad Moskva för att bevaka händelserna åt det oberoende veckomagasinet Sobesednik där hon arbetar. Vid tunnelbanestationen Baumanskaya möttes hon och demonstranterna av polis som gick till attack. 

– Vi försökte ta oss därifrån men blev snabbt omringade av poliser. En av poliserna tog upp sin batong för att slå en av demonstranterna och jag satte upp min arm för att skydda honom. Då började han slå på mig istället, säger Svetlana Khrustaleva när OmVärlden når henne i Moskva. 

Hon och ett femtontal demonstranter föstes in en polisbuss där de fick sitta i två timmar och sedan vidare till en polisstation.

– Jag sade att jag var journalist och jag visade mitt presskort men de reagerade inte. Jag fick varken kontakta min familj eller en advokat. Polisen tog mina fingeravtryck och anklagade mig för deltagande i våldsamma upplopp, säger Svetlana Khrustaleva.

Hon har inte ännu blivit kallad till någon förhandling i rätten, men polisen varnade henne för att dyka upp på fler demonstrationer i centrala Moskva. Då kommer de att fängsla henne. 

Fler än 120 journalister drabbade

Under demonstrationerna som fortsatte på måndagen, den 1 februari, grep och attackerade polisen upp emot 120 journalister över hela landet, enligt organisationen Committee to protect journalists (CPJ). Under tisdagen, då journalister bevakade rättegången mot Navalny, finns det uppgifter om att upp mot 80 journalister attackerats av polis. 

– Vi är många journalister som har lidit av polisens handlingar. Vi stöttar varandra, och vi tänker fortsätta att agera. I vår tidning har journalister fritt uttryckt sina åsikter i många år, och jag och mina kollegor är inte rädda för att uttala oss mot korruption inom maktapparaten och mot laglöshet. Vi har kämpat för yttrandefrihet och kommer att fortsätta att kämpa. Dessutom tänker jag stämma den ryska polisen för de skador de åsamkat, säger Svetlana Khrustaleva.

Enligt uppgifter från Reportrar utan gränser ska de flesta journalister som greps frihetsberövats ett par timmar för att sedan släppas, men några kvarhölls längre och i flera fall finns hot om åtal. Det mesta talar för att det handlar om en samordnad strategi från de ryska myndigheterna att kväsa medias rapportering, vilket också är ett bevis för att president Vladimir Putin ser demonstrationer som ett hot mot regimen. 

Juridiskt lutar sig polis och domstolar mot att journalisterna uppviglar och uppmanar människor att bege sig ut i demonstrationer, som nu under covid-19 förklarats som olagliga. 

Ann Linde i Moskva

Sveriges utrikesministern Ann Linde besökte Moskva under tisdagen, då hon träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, samtidigt som domstolsförhandlingarna mot Aleksej Navalny och protesterna pågick i en annan del av staden. På en fråga från Dagens Nyheter om hon tror att Kreml bryr sig om den kritik som riktas från omvärlden svarar hon:

– Man ska inte ha några stora förhoppningar om att det kommer att innebära några stora förändringar i Ryssland. Läget för de mänskliga rättigheterna och civilsamhället i Ryssland har ju förändrats på ett negativt sätt. Särskilt sedan lagändringen om att personer och organisationer ska kunna kallas för ”utländska agenter”, ett väldigt laddat begrepp, som gör att man inte kan ta emot stöd utifrån.

Reportrar utan gränser beskriver Ryssland, tillsammans med Belarus och Turkiet, som sämst i Europa på pressfrihet. Organisationen säger att den ryska regeringen och staten satt i system att tysta och censurera fria och oberoende medier. Även organisationen Freedom House varnar för ett allt tuffare klimat för medier i Ryssland.

David Grossman