Go to main navigation

Arbetsmiljö

Stort fackbråk skakar Sida

Sidas ledning och facket har länge haft ett gott samarbete. Men nu är det slut. Facket vägrar skriva på ett nytt samverkansavtal.

När Anders Nordström som ny generaldirektör i början av 2008 handplockade tre toppchefer utan att tjänsterna var utannonserade började irritationen att växa hos fackklubbarna, Saco och ST.

— Man bröt mot gällande avtal och bad sedan om ursäkt. Så har det tyvärr fortsatt, säger Ted Wallin, ordförande för Saco-klubben på Sida, som menar att det tidigare länge fungerat bra.

Det som fick klubbarnas tålamod att brista var bland annat två händelser tidigare i år. Först infördes en ny it-plattform utan samverkan. Sedan informerades om omfattande förändringar på kommunikationsavdelningen efter att beslutet redan fattats.

— Vårt tålamod var slut och vi var inte intresserade av att förhandla fram ett nytt avtal när det gamla löpte ut. Nu kör vi så här ett tag och ser hur det fungerar, säger Ted Wallin.

Eftersom det sedan juli saknas ett samverkansavtal måste ledningen kalla till formella förhandlingar och information enligt medbestämmandelagen, MBL. Facken kan kräva skadestånd om ledningen bryter mot MBL. Det avtalades bort med samverkansavtalet, som funnits sedan mitten av 90-talet.

Anna Runeberg Toom, personalchef, erkänner att ledningen gjort misstag, men hoppas på ett nytt avtal.

— Vi tror att ett nytt avtal, anpassat till den nya organisationen, förbättrar arbetsmiljön.

Fredrik Nejman