Go to main navigation

Näringsliv

Krångligt miljöstöd får kritik

Sidastödet Demomiljö ska hjälpa svenska företag att satsa på miljöteknik i utvecklingsländer. Men två år efter starten har bara en handfull pilotstudier avslutats. – Stödet är byråkratiskt och krångligt, säger Mats Granstrand, vd på Järnforsen Energisystem.

Sidastödet Demo-miljö lanserades som ett led i biståndets miljöanpassning för två år sedan. Små och medelstora företag skulle kunna få upp till tre miljoner kronor för att bygga en demonstrationsanläggning för miljöteknik i ett utvecklingsland. I fjol delades det ut 45 miljoner kronor, i år är budgeten 35 miljoner kronor. Stödet administreras av Tillväxtverket.

– Syftet är bra, men det är för krångligt. Det känns som Tillväxtverket inte förstår hur företagande fungerar, säger Mats Granstrand, vd på Järnforsen Energisystem som fått 2,5 miljoner kronor för att bygga en biobränsleanläggning i Chile.

Sedan starten 2007 har över 100 ansökningar kommit in, men bara vart femte företag har fått några pengar och bara en handfull pilotstudier har avslutats.

Läckeby Water i Kalmar har fått tre miljoner kronor för att bygga en reningsanläggning i Kina.

– Projektet har varit lyckat, men väldigt byråkratiskt från Tillväxtverkets sida, säger Sören Gotthardsson, ansvarig för Kinaprojektet på Läckeby Water.

Kritiken mot Tillväxtverkets hantering finns också i en Sidarapport som konsulten Claes Lindahl gjort. Han skriver att några företagare ger "bilden av ett program som inte synes fungera väl administrativt".

Men alla företag är inte kritiska till Tillväxtverkets hantering. Per Christoffersson, vd på Sweden Recycling i Hovmantorp:

– I vårt fall har de varit väldigt professionella och kunniga. Utan stödet hade vi aldrig kommit så här långt. Nu har vi en demonstrationsanläggning av vår amalgamavskiljare i Indien. Det hade vi kanske haft först om 5–10 år annars.

På Tillväxtverket tar man kritiken från företagarhåll med ro. Nadja Berger, en av två handläggare för Demomiljö, menar att det måste vara en viss byråkrati eftersom det handlar om skattemedel.

– Dessutom har vi bara två ansökningstider per år eftersom vi låter ansökningarna tävla mot varandra. Det kan säkert tyckas byråkratiskt av några.

Fredrik Nejman