Go to main navigation

EDD

Notan för utvecklingsdagarna: 60 miljoner

Biståndsminister Gunilla Carlsson är nöjd med European Development Days: "I tider av förändring behöver vi den här typen av diskussionsmöten."

European Development Days (EDD) var inget beslutsmöte, men gav enligt Gunilla Carlsson konkreta resultat.

– Framför allt var det bra diskussioner kring olika teman: klimatförändringarna, den ekonomiska krisen och vilken roll biståndet ska spela. Få andra platser kan mäta sig med den interaktivitet mellan organisationer, beslutsfattare och det civila samhället som vi lyckades uppnå.

Det kan också ses som en upptakt till klimatförhandlingarna i Köpenhamn, enligt henne.

– Vi har möjlighet att besluta om ett avtal i Köpenhamn, och jag tycker att EDD bidrog till att bygga en atmosfär om att det faktiskt är bråttom att agera. Klimatförändringarna kommer att påverka de fattiga i världen extremt mycket och vi måste göra biståndet mer relevant.

Mötet organiserades av EU-kommissionen och Sverige i egenskap av EU-ordförande. Av budgeten på 60 miljoner kronor stod Sverige för 20.

– Ser man till mottagandet med närmare hundra vip-
gäster, 6 000 registrerade mässbesökare och omkring 10 000 som deltog i de utåtriktade aktiviteterna i Stockholm, så tycker jag det var värt pengarna. Utfallet överträffade mina förväntningar.

– Det enda som var ett riktigt lågvattenmärke var att alla inte fick komma hit. Exempelvis känner jag demokratidissidenter på Kuba och människorättsaktivister från Vitryssland som inte kunde delta, säger Gunilla Carlsson.

Görrel Espelund